Epidemiologi so na robu zmogljivosti

V Sloveniji je trenutno 1116 aktivno okuženih, v bolnišnični oskrbi je 67 obolelih.
Fotografija: »Stanje v državi je glede dela epidemiologov na robu zmogljivosti,« je poudaril Kacin, a kljub temu delo opravljajo natančno in hitro. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
»Stanje v državi je glede dela epidemiologov na robu zmogljivosti,« je poudaril Kacin, a kljub temu delo opravljajo natančno in hitro. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nov dan, nov rekord po številu okuženih. O svežih podatkih in ukrepih v Sloveniji je na novinarski konferenci spregovoril vladni govorec Jelko Kacin.



Pri nas so včeraj testirali največ ljudi doslej (3557), kar je navrglo največje število okuženih v zadnjih 24 urah, to je 137. Po podatkih Covid sledilnika je v Sloveniji trenutno 1116 aktivno okuženih, v bolnišnični oskrbi je 67 obolelih, od tega 11 na intenzivni negi, štirje so umrli.

Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, danes do 13. ure so ugotovili, da sta bila dva primera uvožena, 81 lokalnega izvora, in 42 neznanega.

»Stanje v državi je glede dela epidemiologov na robu zmogljivosti,« je poudaril Kacin, a kljub temu delo opravljajo natančno in hitro.
 

V javni prostor brez maske ne bomo smeli več


Od jutri dalje bo obvezna uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v zaprtih javnih krajih, obvezno bo tudi razkuževanje rok. Novost je ta, da je maska zdaj obvezna ne glede na to, ali se v zaprtih prostorih lahko ohrani varnostna razdalja ali ne.

V javnosti pa bo maska obvezna, če ne bo možna predpisana varnostna razdalja. Kacin je poudaril, da bo maska obvezna tudi na ulici, kjer bo prevelika gneča, ne samo na raznih prireditvah in druženjih. Inšpekcijske službe bodo že konec tedna poostreno izvajale nadzor.

Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Uporaba maske ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode do vključno 6. razreda osnovne šole. Preostali jih bodo morali nositi ves čas, razen pri športni vzgoji. Kdo bo otrokom zagotovil maske, za zdaj še ni znano. Se je pa ministrica za izobraževanje Simona Kustec danes srečala z ravnatelji, kjer bodo poskušali najti odgovor tudi na to vprašanje.

Gostilne, restavracije, bari in vsi drugi gostinski obrati bodo od ponedeljka dalje lahko odprti le od 6. do 22. ure. Nočni klubi še naprej ostajajo zaprti.

V pripravi je tudi ukrep, da se število ljudi, ki se lahko družijo, z deset omeji na šest. Kdaj bo to, Kacin še noče ugibati, a pomembno se mu zdi, da je javnost vnaprej pripravljena.
 

Sprememba pri bolniški odsotnosti


Naloga delodajalcev je, da bodo morali delavcem striktno meriti telesno temperaturo, kdor tega ne bo izvajal, sledijo sankcije. Kdo bo to izvajal, je stvar delodajalca, delavcu s povišano temperaturo pa ne bodo smeli dovoliti vstopa na delovno mesto.

Ministrstvo za zdravje ima nalogo, da čim prej pripravi vse potrebno, da bo odsotnost z dela do treh dni zaradi bolezni možna brez obiska zdravnika. Ali bo to šlo v breme delodajalca ali državne blagajne, še ni znano.



Infografika: Delo
Infografika: Delo


Okužbe z novim koronavirusom so v četrtek potrdili v 64 občinah po državi. Kar 37 primerov so potrdili v Ljubljani, kjer je 232 aktivnih okužb, po pet v Kranju in Kamniku, po štiri pa v Šmarju pri Jelšah in Mariboru, kjer je trenutno okuženih 108 občanov. Po tri primere so potrdili v sedmih občinah, po dve pa v osmih.

Komentarji: