Jeseniški skladovi bloki zamakajo in plesnijo

Stari komaj pet let: voda vdira v kleti in jaške dvigal. Republiški stanovanjski sklad zaradi težav toži Gradis skupino G.

Objavljeno
11. januar 2015 20.50
kuralt zamakanje
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – V komaj pet let starih in slabo zgrajenih blokih republiškega stanovanjskega sklada imajo stanovalci hude težave. Čeprav kleti zamakajo že vse od konca gradnje, vdori vode še niso odpravljeni, kvarijo se dvigala, dodatne stroške pa plačujejo kupci stanovanj in najemniki.

Na stanovanjskem skladu se zgovarjajo na neodzivnost investitorja, Gradisa skupine G, ki je v prisilni poravnavi in od katerega hočejo izterjati stroške sanacije.

V kleti treh blokov s skupaj 69 stanovanji še naprej zamaka, čeprav so na stanovanjskem skladu že pred tremi leti zagotovili, da je zamakanje odpravljeno, je povedal lastnik stanovanja v enem od treh blokov na jeseniški Prešernovi cesti, ki ni želel biti imenovan. Strehe na blokih so zatesnili in ne zamakajo več, še naprej pa ob večjih deževjih voda zalije kletne prostore in jaške dvigal, ki se zaradi kvarijo. Po mnenju stanovanjskega sklada, ki ga vodi Žiga Andoljšek, so bili dosedanji poskusi sanacije zamakanja v kleti »popolnoma neustrezni«.

Poznavalec razmer, ki se ni hotel zpostaviti z imenom, je dejal, da tako slabo zgrajenih objektov še ni videl in kot osnovni problem izpostavil zamakanje ter plesen, ki se širi zaradi vlage. Opozarja, da graditelj verjetno ni vgradil ustrezne hidroizolacije pod objekti, saj voda vanje vdira iz tal in ne po kanalizacijskih vodih.

Sto evrov na stanovanje za dvigala

Lastniki, ki so za kvadratni meter stanovanjske površine morali plačati okoli 1.400 evrov, in najemniki stanovanj prejemajo višje račune za vzdrževanje dvigal. Na stanovanje je na leto za približno sto evrov stroškov, je povedal sogovornik. Črpalke, ki so jih namestili v jaške dvigal, pomagajo, vendar ob nalivih ne zadoščajo, zato težava zahteva celovitejšo rešitev.

»Napake na dvigalih moramo odpravljati večkrat kot v drugih podobnih objektih«, je za Delo dejal Tomaž Verdikon iz podjetja DVD Verdikon, ki vzdržuje dvigala. Povedal je, da so pogostejša vzdrževalna dela po eni strani posledica vdorov vode v jaške dvigal, po drugi pa posledica slabše kakovosti vgrajenega materiala. Več dela so imeli tudi zaradi namernega uničevanja dvigal, je dodal.

Na republiškem stanovanjskem skladu, kjer so na naša vprašanja odgovorili skupaj s Stanovanjskih podjetjem, ki upravlja tri bloke, pravijo, da se Gradis skupina G na njihove pozive za sanacijo ne odziva. Zato Stanovanjski sklad toži Gradis skupino G, ki je v prisilni poravnavi, za povrnitev 12.500 evrov, kolikor je doslej stalo popravilo dvigal. Kot pravijo na skladu, so za stvarne napake na skupnih prostorih pridobili izvedeniško mnenje, iz katerega izhaja, da bi investitor Gradis skupina G kot izkušen izvajalec moral dela pri dvigalnih jaških izvesti po pravilih stroke in preprečiti vdor vode. Zdaj so trije jaški dvigal od šestih sanirani, trije pa bodo letos, napovedujejo na skladu, kjer niso odgovorili na naše vprašanje, kolikšna je vrednost celotne škode zaradi slabe gradnje.

V Gradisu skupini G skopi s pojasnili

»Stanovanjske bloke na Prešernovi cesti na Jesenicah smo zgradili skladno z gradbeno dokumentacijo, za kar je bilo izdano tudi uporabno dovoljenje«, trdijo v Gradis skupini G. Kot pravijo, na vprašanja glede vdorov vode v jaške dvigal ne morejo odgovoriti, ker da do poteka garancijske dobe za dvigala v letu 2012 ni bilo ugotovljenih pomanjkljivosti. Na naše vprašanje ali so med gradnjo dejansko vgrajevali materiale slabše kakovosti, niso odgovorili, prava tako ne, kako odgovarjajo na očitke kupcev, ki so zaradi nekakovostne gradnje opeharjeni.

Stanovanjski skladi namerava na Jesenicah kljub težavam v blokih na Prešernovi cesti in da je v mestu približno dvesto praznih stanovanj, graditi nova stanovanja na območju TVD Partizan, za kar na občini že pripravljajo prostorski načrt.