Rabljenje Jogije za begunce menda le shranili v podjetniški inkubator

Županja občine Kostel Lili Butina zanika, da bi na občini lokacijo za begunce ponudili MNZ.

Objavljeno
18. november 2016 20.22
Podjetniški inkubator
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Fara – Vodstvo Podjetniškega inkubatorja Kostel ni seznanjeno, da naj bi kostelska občina objekt ob državni cesti v Petrini, ki so ga zgradili tudi z evropskimi finančnimi sredstvi, ponudila ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) za ureditev sprejemno-registracijskega centra. Županja Lili Butina: »To so čenče starih mam.«

Pa vendar so v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) pri Fari, kjer so prejšnji teden stare in dotrajane vzmetnice zamenjali z novimi, po besedah vodje CŠOD Damirja Markovića rabljene, a še vedno uporabne vzmetnice na prošnjo občine predali njim, ker jih »bodo uporabili verjetno za namestitev ljudi«.

Poleg tega je kostelska občina v četrtek na svoji spletni strani objavila poziv vladnega urada za komuniciranje, v katerem je med drugim zapisano, da je eden pomembnejših ukrepov ob meji s Hrvaško vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra, v katerem bodo migranti in begunci največ 72 ur. V tem času jih bo policija popisala in napotila ali v namestitvene centre ali v azilni dom.

Županja je sejo prekinila

Ker so nekateri sporočilo razumeli kot pripravo občanov na migrante in prebežnike, so včeraj med prebivalci in občinskimi svetniki »zvonili telefoni«. V četrtek zvečer je potekala redna seja občinskega sveta, na kateri so hoteli nekateri svetniki županjo Lili Butina pod točko razno vprašati o tem. Toda županja je sejo po štirih urah prekinila, saj bi sicer kršila poslovnik o njenem še dopustnem trajanju.

MNZ o Kostelu ne odgovarja

Na ministrstvu za notranje zadeve so za Delo povedali, da kljub rahlemu povečanju nezakonitih prihodov v Slovenijo razmere niso alarmantne, policija pa osebe, ki so nedovoljeno vstopile na ozemlje naše države, obravnava sproti na policijskih postajah. Od 1. oktobra do 12. novembra je obravnavala 203 nezakonite prehode meje. Predstavniki ministrstev evidentirajo sedem lokacij za vzpostavitev sprejemno-registracijskih centrov na območju Ilirske Bistrice in Bele krajine. Na konkretno vprašanje, ali so si ogledali tudi prostore Podjetniškega inkubatorja Kostel, na MNZ niso odgovorili.

Inkubator po večini prazen

V prostorih podjetniškega inkubatorja trenutno delujejo tri podjetja, po večini pa so prostori prazni. Konec leta 2013 je občina odkupila stavbo nekdanjega podjetja Lip in za obnovo 4000 kvadratnih metrov pokritih površin zagotovila 2,6 milijona evrov, pri čemer ji je uspelo pridobiti 1,7 milijona evrov evropskega denarja. Lani so objekt tudi slovesno odprli.

Vršilec dolžnosti direktorja podjetniškega inkubatorja Iztok Pantar z morebitno naselitvijo beguncev v objekt v okviru sprejemno-registracijskega centra ni seznanjen. Županja Lili Butina je za Delo povedala, da so MNZ že pred časom dali na razpolago objekt v Banja Loki, ki pa jim za zdaj ni prišel v poštev.

Da občina pripravlja inkubator za sprejemno-registracijski center, je Lili Butina odločno zanikala, ker da so vzmetnice tam le varno shranili, dokler jih ne bodo odpeljali na komunalno deponijo Mozelj v občino Kočevje. Nekatere dobro ohranjene pa bodo poklonili tudi revnim ljudem, je napovedala županja.