Jožefov hrib so odrezali od Celja

Železničarji zaprli cestni podvoz do Jožefovega hriba, občina pa še cesto pod mestnim pokopališčem

Objavljeno
01. september 2017 22.53
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Že od junija je v Celju nasproti glavne pošte za cestni promet zaradi gradbenih del zaprt podvoz pod železnico na začetku Teharske ceste, ki vodi proti Teharjam, Mestnemu pokopališču Celje, na Jožefov hrib in Stari grad. Na drugi strani Jožefovega hriba je pod mestnim pokopališčem zaradi rekonstrukcije občina zaprla še Popovičevo ulico. Prebivalci Krajevne skupnosti Aljažev hrib so odrezani do mesta.

Eno je državno, drugo pa občinsko gradbišče. A kakor pri marsičem drugem niti pri tem državna in lokalna uprava ne razmišljata o tem, da bi časovno uskladila gradbena dela. Ljudem pa s tem povzročata sitnosti. V omarici za sporočila krajanom na vratih KS Aljažev hrib je obvestilo Mestne občine Celje, da bo Popovičeva ulica končana do 20. avgusta. Ta je že minil, na gradbišču pa večino časa ni delavcev. Podvoz bodo Slovenske železnice oziroma Direkcija za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo, ki je v imenu države investitor, prenavljala še dlje. Zaradi polaganja novih železniških tirov nad podvozom, pravijo na direkciji, bo ta zaprt do sredine novembra. Kako delajo, vedo samo izvajalci, saj niti po tednu dni v podvozu in ob njem ni videti nobenega delavca.

Prebivalci Aljaževega hriba in vsi, ki bi radi prišli na Stari grad ali mestno pokopališče, morajo naokoli po obvoznih cestah, torej do Gaberja ali Polul, s tem pa si pot podaljšajo za več kot tri kilometre. »Tako smo odrezani od mesta oziroma obsojeni na dolge obvoze, dostop intervencijskih vozil pa je otežen, kar je bilo lepo videti ob manjšem požaru avgusta na Janžičevi poti, ko so gasilska in policijska vozila tavala sem tja, preden jim je uspelo najti požarišče,« se huduje krajan, ki noče biti imenovan.

Brezbrižna počasnost

Na celjskem občinskem oddelku za okolje, prostor in komunalo pojasnjujejo, da bo 450 metrov Popovičeve ulice končanih do 17. oktobra, saj da ima izvajalec del po pogodbi za to štiri mesece časa. Poleg ceste bodo obnovili tudi kanalizacijo in javno razsvetljavo, a čemu potem obvestilo krajanom, da bodo dela končana do 20. avgusta? Na direkciji za infrastrukturo priznavajo, da so julija v podvozu dela zastala zaradi nepredvidljivih okoliščin. Takrat so menda na gradbišče poslali več delavcev in strojev, a zdaj jih več nikjer ni videti. Nad podvozom pod železniško progo, pojasnjujejo na direkciji, je izvajalec del CGP odstranil dva železniška tira in zgradil polovico nosilne plošče podvoza, zdaj pa se loteva še zamenjave preostalih treh tirov in druge polovice nadvoza. A zaradi debelejše nosilne plošče podvoza bo moral tega še poglobiti in vgraditi odvajanja oziroma izčrpavanje meteornih voda. Podvoz je bil že doslej ob večjih nalivih zalit z vodo in neprevozen.

Prebivalci naselij v KS Aljažev hrib pa se še naprej jezijo. Z Jožefovega hriba do Celja lahko pridejo le peš skozi zaprti cestni podhod, ob katerem je vsaj prehod za pešce odprt, ali skozi podhod pod peroni celjske potniške železniške postaje. Tako bo še vsaj dva do tri mesece.