Jubilejna licitacija bo rekordna po kakovosti

Najvišje cene naj bi znova dosegal gorski javor, vse bolj cenjeni tudi domači listavci

Objavljeno
13. januar 2016 08.58
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Do petka bodo na območje prihodnje poslovne cone Ozare iz različnih krajev po državi zvozili vso hlodovino za jubilejno, deseto licitacijo vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu. Organizatorji ne pričakujejo rekordne količine lesa, po kakovosti pa ne bodo zaostajali za licitacijami iz preteklih let.

»Interes lastnikov gozdov za sodelovanje na licitaciji je izjemno velik. Morda bi bil še večji, če ne bi nekatere pri podiranju in prevažanju hlodovine ustavilo zadnje slabo vreme,« je rekel Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki prireditev organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Organizatorji menijo, da bo kupcem, med katerimi že nekaj let prednjačijo tujci, znova na razpolago les izjemne kakovosti, saj so po besedah Veronike Valentar iz Zveze lastnikov gozdov Slovenije na terenu dobro svetovali lastnikom, kakšen les pripeljati na licitacijo. Ogledali si ga bodo lahko po 23. januarju. Najbolj iskani drevesni vrsti sta še vedno gorski javor in oreh, zelo zaželene pa so tudi sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana. Dobro se prodajata tudi smreka in macesen, zadnje čase pa pridobivata ceno hrast in brest.

Najvišje cene na licitacijah tradicionalno dosega gorski javor. Lani je kupec iz Portugalske zanj ponudil in plačal 11.313 evrov (9017 evrov za kubični meter), pristal pa je v razkošnih jahtah in glasbilih. Za 1587 hlodov 284 lastnikov je na licitaciji oddalo ponudbe šestindvajset kupcev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije in Portugalske. Kakšen bo letošnji izkupiček licitacije, bo znano 11. februarja.