Jutri podražitev 95-oktanskega bencina in dizla

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 3,1 centa, dizelsko gorivo pa za 2,4 centa.

Objavljeno
03. januar 2017 17.30
jer bencin
Božena Križnik, A. S.
Božena Križnik, A. S.
Ljubljana – S polnočjo – tokrat zaradi praznikov s torka na sredo – se zvišujejo cene goriva, ki ostaja pod državnim nadzorom. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 3,1 centa na 1,302 evra, dizelsko gorivo pa za 2,4 centa na 1,202 evra za liter.

Mala vmesna podražitev

Pravzaprav izračunana razlika velja, če primerjamo cene od decembrskega vladnega izračuna do včeraj, bolj natančni opazovalci in tisti, ki so točili gorivo takoj po novem letu, pa so nemara odkrili še vmesno podražitev. Na spletni strani ministrstva za gospodarstvo so namreč včeraj popoldne osvežili podatke o reguliranih cenah goriva in iz tabele je razvidno, da se je 95-oktanski bencin s 1. januarjem podražil za desetinko centa, dizel pa za dve desetinki na 1,272 oziroma 1,180 evra za liter.

Pojasnilo smo poiskali na Petrolu. Po besedah Aleksandra Salkiča so na bencinskih servisih prve tri dni po novem letu res zaračunavali višje cene, kot so veljale od 20. decembra, in to zaradi stare vladne uredbe, ki z novim letom zvišuje prispevek za zagotavljanje energetske učinkovitosti. Za dizelsko gorivo je ta prispevek višji za 0,002 evra, za bencin pa za 0,00036 evra, medtem ko je za kurilno olje nižji za 0,022 evra. »To je tudi edini razlog, da je bila cena pogonskih goriv, ki jih nadzoruje oziroma določa država, v novem letu višja,« je dodal Salkič. Bencinski trgovci pač delajo tudi med prazniki, medtem ko je ministrstvo podatke ažuriralo šele včeraj.

Kakor koli, za polnjenje 50-litrskega rezervoarja z bencinom bomo od 4. januarja odšteli približno za poldrugi evro več kot smo decembra, točenje enake količine dizla pa bo dražje za nekaj več kot evro.

Na vasi in v mestu pod nadzorom

Spomnimo, še vedno velja delna deregulacija cen pogonskih goriv. Tiste, ki ostajajo pod državnim nadzorom, se spreminjajo vsakih 14 dni v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.
Vlada je lani aprila najprej sprostila cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja in od tedaj jih naftni trgovci oblikujejo sami. Novembra lani pa je deloma sprostila tudi ceni 95-oktanskega bencina in dizla: trgovcem je prepustila še dokončno oblikovanje cene teh dveh goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.

Cene so na državnem povodcu torej le še za 95-oktanski bencin in dizel na servisih izven avtocest in hitrih cest.

Prve drobne razlike

Včeraj popoldne (pred podražitvijo) je bilo tako za liter 95-oktanskega bencina pri obeh največjih naftnih trgovcih na nekaj preverjenih lokacijah treba odšteti 1,272 evrov - tako na bencinskih servisih bogu za hrbtom kot ob avtocestah. Izjema je le servis OMV ob štiripasovnici na državni meji na Škofijah, kjer je bilo za liter treba odšteti en cent več: 1,282 evrov. Tam sta bila dražja tudi 100-oktansko gorivo (1,369) in dizelsko gorivo (1,190 evrov za liter).

Povsod drugod je bila cena dizelskega goriva enotna: 1,180 evrov za liter. Stooktanski bencin je na servisih OMV v notranjosti stal 1,350 evrov, na Petrolu pa 1,351 evrov. Ob štiripasovnicah je bil liter 100-oktanskega goriva pri OMV (Koper, Šmarje-Sap, Lopata, Pesnica) 1,356 evrov, pri Petrolu (Hrušica, Obrežje, Lukovica, Pince) pa 1,357 evrov.

Po Salkičevih besedah so na Petrolu za zdaj cene goriv enotne, ne glede na mikro ali makro lokacijo, izjema je le 100-oktanski bencin (katerega delež v prodaji je le enoodstoten). Za to gorivo bo ob avtocesti treba odšteti nekaj več, je pa cena na vseh avtocestnih servisih enaka.

Podoben je bil odgovor Valentine Danev iz OMV: to gorivo je ob avtocestah nekoliko dražje kot na drugih njihovih servisih.

Dražja Italija, cenejša Avstrija

Če bo kje najprej potrebno razlikovanje med cenami, bo to prav gotovo na obmejnih območjih. Škofije so že »prva lastovica«. Cene goriv v Sloveniji in njenih sosedah se namreč precej razlikujejo. Pogledali smo podatke za obe regulirani vrsti goriv (bencin 95 in dizel), ki jih objavlja AMZS, in veljajo za 29. december. Slovenija je bila tedaj najbliže Hrvaški, razlika je bila malenkostna. Na Madžarskem je bil omenjeni bencin nekoliko cenejši, dizel pa dražji kot v Sloveniji.

Avstrija in Italija sta si bili kot dve skrajnosti: v severni sosedi sta bili obe gorivi že dokaj cenejši od slovenskih (bencin za 10, dizel za 5 centov pri litru), medtem ko sta v Italiji obe gorivi stali bistveno več kot pri nas (v povprečju kar za okoli 36 centov pri litru). Takšno censko politiko bodo v prihodnosti verjetno ubrali tudi ponudniki goriv v Sloveniji; logično bi bilo, da bi se ob severni meji cene celo nekoliko znižale, ob zahodni meji pa zvišale. Še dobro, da so v tem pogledu najdražje - Norveška, Islandija, Nizozemska - dovolj oddaljene. Na Norveškem je konec decembra liter 95-oktanskega bencina v povprečju stal 1,75 evra, liter dizla pa 1,61 evra.