Jutri romanje treh dežel na Svete Višarje

Gre za tradicionalen dogodek, ki ima tako verski kot družbeni značaj.

Objavljeno
06. avgust 2016 19.02
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Svete Višarje - K cerkvi Matere Božje na Svetih Višarjah bodo v nedeljo znova romali Slovenci iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije.

Romanje treh dežel organizira Rafaelova družba iz Ljubljane v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov ter vladnim uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Za cerkvijo bo ob 10.30 imela predavanje novinarka, publicistka in kolumnistka Zlata Krašovec z naslovom Drugačno pesem zapojmo, veselejšo! Predavanje bo posvečeno 25. obletnici samostojnosti Slovenije.

Mašo bo daroval Cvikl

Ob 12. uri bo slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Poleg ljudskega petja bosta liturgijo obogatila glasbenika iz Trsta Tomaž Simčič in sopranistka Tamara Stanese. Po maši bo na ploščadi za cerkvijo potekal kratek kulturni program, ki ga bo s petjem obogatil oktet Deseti brat.

Vsako leto se ob romarski cerkvi na Svetih Višarjah v bližini tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Božjepotno središče Višarske Matere Božje je sicer kraj srečevanj štirih narodov, saj je ta cerkvica, ki jo je za časa fašizma poslikal v zanj značilnem slogu slovenski slikar Tone Kralj, romarsko središče Slovencev, Italijanov, Furlanov in Avstrijcev.

Predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov msgr. Janez Pucelj je za STA poudaril, da je romanje treh Slovenij pomemben dogodek tudi za slovenske izseljenske duhovnike, ki se srečajo na ta dan na Svetih Višarjah. Prvo romanje so sicer pripravili že leta 1989.

Vsako leto na Svete Višarje povabijo tudi uglednega slovenskega predavatelja, katerega zaprosijo, naj razgrne svoje videnje za prihodnost vseh Slovencev. Kot poudarja msgr. Pucelj, je romanje tudi verski dogodek posebnega pomena, zato povabijo vsako leto tudi enega izmed slovenskih škofov, ki vodi z izseljenskimi duhovniki slovesno bogoslužje.

Dogodek pomemben za mlade in izseljensko kulturo

Prav tako pa so pomembni tudi t.i. Višarski dnevi za mlade iz vseh treh Slovenij, ki se sklenejo prav s slovesno peto mašo. Tudi letos je na Svetih Višarjah skupina mladih, ki so se v minulih dneh pobliže seznanili z življenjem in delom Slovencev v Furlaniji - Julijski krajini, saj so obiskali Trst, Gorico, Čedad in Beneško Slovenijo ter Rezijo. Višarski dnevi mladih nudijo mladim predvsem možnost spoznavanja zamejstva - srečanje s tamkajšnjimi ljudmi in njihovimi predstavniki, izmenjavo mnenj in izkušenj.

Vsako leto se romanja treh Slovenij udeležijo tudi predstavniki slovenskega političnega, družbenega in kulturnega življenja.