K Šarcu najprej kandidati SD 

Vložitev liste ministrskih kandidatov so v Šarčevi LMŠ napovedali za v petek, stranke peterice pa naj bi že v sredo podpisale koalicijsko pogodbo.

Objavljeno
28. avgust 2018 13.29
Posodobljeno
28. avgust 2018 18.18
Dejan Prešiček, kandidat za ministra za kulturo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
STA
Predsednik vlade Marjan Šarec je danes začel pogovore s kandidati, ki so jih v strankah koalicije predlagali za ministrske funkcije. Kandidata SD Dejan Prešiček in Andreja Katič, ki sta se pri Šarcu zglasila med prvimi, sta pojasnila, da so se pogovarjali tudi o prednostnih nalogah. Danes so na vrsti še kandidati SMC, v sredo pa Sab in Desus.

Na pogovor k Šarcu so danes najprej prišli ministrski kandidati, ki jih v vlado predlaga SD. Med njimi so Jernej Pikalo, ki bo znova kandidiral za ministra za izobraževanje, Katičeva, ki naj bi se v novem mandatu z obrambnega preselila na čelo pravosodnega ministrstva, in direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Prešiček, ki ga predlagajo za vodenje ministrstva za kulturo.

Predsednik SD Dejan Židan je pred sejo kolegija DZ dejal, da ne ve, kakšno mnenje si je o kandidatih SD za ministre danes ustvaril Šarec, ker se o tem z njim še ni pogovarjal. Se je pa pogovarjal z njihovimi kandidati, ki so »dobro sprejeli pogovor in komaj čakajo, da začnejo delo«.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pred sejo kolegija DZ dejal, da pričakuje, da bo pogovor med njihovima ministrskima kandidatoma in Šarcem potekal »povsem normalno«. Z Erjavcem se je imel Šarec po njegovi besedah že priložnost pogovarjati in ga že pozna, manj pozna njihovo kandidatko za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, s katero pa bo po njegovi oceni zadovoljen.

 

Glasbenik v politiki


Prešiček je po pogovoru pri predsedniku vlade za medije pojasnil, da sta se s Šarcem nekoliko spoznala in se pogovarjala o načinu delovanja ter o prioritetah na področju kulture. Prešiček je pogovor, ki je bil po njegovih besedah relativno kratek, ocenil za zelo prijetnega.

Ob tem je pojasnil, da je področje kulture zelo obsežno in da je nerešenih kar nekaj vprašanj, med njimi medijska zakonodaja in prekarno delo. Napovedal je, da bo kot minister poskušal pridobiti čim več denarja za kulturo. Po njegovem mnenju bo vsem lažje, če bo uveden kulturni evro, ki je dogovorjen v koalicijski pogodbi. »Upam, da se bodo tega držali, predsednik se s tem nekako strinja, kako bo v realnosti, bomo pa še videli,« je dejal.

To, da kot glasbenik vstopa v politiko, je po njegovem mnenju tako prednost kot pomanjkljivost. »Predvsem čutim, da nisem politično obremenjen s političnimi igricami, ki obstajajo,« je dejal saksofonist. Ker je delal na področju kulture, ve oziroma si vsaj predstavlja, da ve, kaj kulturniki potrebujejo. Ob tem pa je spomnil, da od leta 2010 vodi javni zavod z 250 zaposlenimi, ki organizira 200 prireditev na leto, zaradi česar se je že veliko ukvarjal z organizacijo in vodenjem. Obenem pa je ostal glasbenik in aktivno se namerava z glasbo ukvarjati še naprej, saj ne namerava samo ministrovati. »Upam, da bom kdaj tudi še kaj zaigral,« je dodal.

Na vprašanje, ali je dobil občutek, da ga predsednik vlade ocenjuje kot ustreznega kandidata za vodenje kulturnega resorja, je odgovoril, da sta po njegovem oba ugotovila, da je ustrezen za ta resor.

Glede kritik njegove kandidature znotraj SD pa je pojasnil, da je hvaležen za kakršnakoli nesoglasja in kritike, saj to človeka spodbudi, da razmisli o stvareh. Tako sta se po njegovih navedbah z nekdanjim direktorjem Cankarjevega doma Mitjo Rotovnikom, ki je bil kritičen do Prešička, sestala, se pogovorila o nerešenih vprašanjih in tudi rešila nesoglasja. »Poteza, da se na ministrsko mesto predlaga človek, ki ni iz politike, je gotovo nepričakovana. Mislim, da so Socialni demokrati s tem pokazali, da mislijo resno, da bi radi človeka, ki izhaja iz kulture in ima izkušnje s kulturnimi ustanovami, in da si želijo na tem področju nekaj narediti,« je pojasnil.
 

Prioritete zapisane v pogodbi


image
Andreja Katič bi se z obrambnega selila na pravosodno ministrstvo. FOTO: Roman Šipić/Delo


Katičeva pa je dejala, da so se pri Šarcu pogovarjali o načinu sodelovanja in tudi o programu ter o sestavljanju koalicijske pogodbe. »Nekaj časa se že poznamo, tako da mislim, da bomo dobro delali tudi v prihodnje,« je dejala, a dodala, da bo vse odvisno tudi od tega, kako se bodo odrezali na zaslišanju v DZ.

Na vprašanje, ali se ji je zdel Šarec zadovoljen z vizijo vodenja pravosodnega ministrstva, je odgovorila, da so prioritete določene v koalicijski pogodbi, da pa bo več treba povedati na zaslišanju. »Predvsem pričakuje rezultate, trdo delo. Mislim pa, da smo že pokazali, da znamo delati. Verjamem, da bodo tudi rezultati,« je dodala. Glede možnosti veta, ki ga lahko Šarec uporabi na predloge kandidatov iz strank, je Katičeva pojasnila, da Šarec danes ni omenil te možnosti.

Po dopoldanskih pogovorih z ministrskimi kandidati SD Šarec nadaljuje pogovore s kandidati SMC. V tej stranki so za ministra za gospodarstvo predlagali Zdravka Počivalška, za ministra za okolje Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenjo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja. Z zadnjim se Šarec danes naj ne bi posebej sestajal. V sredo pa se bo sestal še s kandidati, ki jih v vlado predlagajo v Sabu in Desusu.Tako Leben kot Počivalšek ob odhodu s pogovora izjav nista dajala.


Kodeljo čaka pogajanje s sindikati javnega sektorja


Je pa danes prvič po objavi predlogov za ministrske kandidate pred novinarje stopil eden manj znanih, Tugomir Kodelja, ki ga v LMŠ predlagajo za vodenje ministrstva za javno upravo. Ob odhodu iz prostorov stranke v Ljubljani je dejal, da bo njegov prehod iz gospodarstva v javno upravo najbrž v prvem trenutku za vse malce čuden, a meni, da bi morda lahko pri svojih letih in izkušnjah v gospodarstvu kaj dobrega naredil tudi v javni upravi oz. državi, v kateri živi.

Kot je dejal, bodo seveda del dela, ki ga čaka, tudi pogajanja s sindikati javnega sektorja. »To je njihova legitimna pravica in bomo naredili vse, da bomo poskušali uravnotežiti ta pogajanja v obojestransko zadovoljstvo,« je dejal.

Na vprašanje o morebitnih načrtih za reorganizacije v javni upravi pa je odgovoril, da bi bilo o vsaki reorganizaciji zdaj še preuranjeno govoriti. Stvari bodo pretehtali in določili zadeve, ki jih je treba urediti. Kot je dodal, se svet razvija in digitalizira. Po njegovih besedah je treba prestrukturirati tudi ta področja, da bomo šli v korak s časom in pripravili Slovenijo, ne glede na vse ostalo, tudi na predsedovanje Svetu EU.