Kacin: Koriščenje turističnih vavčerjev najkasneje od 15. junija

Po petkovem sprejetju tretjega protikoronskega zakona je aktualna priprava uredbe za vavčerje.

Objavljeno
01. junij 2020 13.37
Posodobljeno
01. junij 2020 14.26
Če bodo turistični vavčerji dostopni vsem hkrati ali se bo pojavil kak zamik, še ni znano, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
Tretji protikoronski zakon, katerega del so turistični vavčerji, je bil v petek sprejet. Zdaj je aktualna priprava uredbe za njegovo uresničitev, ki bo zajela vsa pravila, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Tudi denimo, pravila glede prenosa na druge osebe.Kakšne so zadnje novosti v zvezi z njimi? Kacin je ob zaključku današnje maratonske tiskovne konference oznanil, da bo vavčer s pomočjo Fursa naložen neposredno na davčne številke državljanov. Postopek bo le v elektronski obliki.

image
FOTO: Marko Feist/Delo


345 milijonov evrov


Gospodarski kolač državnih turističnih bonov ocenjujejo na 345 milijonov evrov. Polnoletni prebivalci Slovenije bodo prejeli po 200 evrov, mladoletni pa po 50 evrov. Vlada od izdanih bonov pričakuje še najmanj 175 milijonov evrov dodatnih finančnih učinkov.


Vsakdo bo o prejemu vavčerja obveščen, odtlej bo lahko vavčer tudi koristil, sicer pa bo po Kacinovih besedah potrebno najti še odgovor na to, kako obveščati državljane, ki uporabe elektronskih oblik komuniciranja niso vešči.

Obstaja kakšna natančnejša časovnica? Kdaj bo koriščenje možno? Kacin na podlagi besed gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pričakuje, da bi se to moralo zgoditi najkasneje 15. junija. Takšna so njegova pričakovanja.

Če bodo vavčerji dostopni vsem hkrati ali se bo pojavil kak zamik, še ni znano. Namen vlade je, da bi se to zgodilo čim prej, je zagotovil.