Vlada želi z novimi odloki izboljšati spoštovanje karantenskih odločb

Jelko Kacin: Nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb je čedalje bolj učinkovit.
Fotografija: Ukrepi karantene delujejo in so vse bolj učinkoviti, pravi Jelko Kacin FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ukrepi karantene delujejo in so vse bolj učinkoviti, pravi Jelko Kacin FOTO: Jure Eržen/Delo

Včeraj so v Sloveniji odkrili še 19 okužb z novim koronavirusom, skupno tako že 1897. Novosti v zvezi s širjenjem virusa bo na novinarski konferenci predstavil vladni govorec Jelko Kacin.

Razmere so zaskrbljujoče zlasti v Hrastniku, kjer so danes odkrili še štiri nove primere, med njimi sta dva oskrbovanca doma starejših, ena zaposlena v omenjenem domu in en občan, kar pomeni, da je trenutno v tej občini že 23 aktivno okuženih ljudi, od tega deset v domu starejših, pet oskrbovancev in pet zaposlenih, je danes za STA povedal župan Marko Funkl. V domu starejših so že vzpostavili rdečo cono.



Najprej je Kacin ponovil podatke: včeraj 1032 testiranj, 1112 dan prej, v obeh dneh po 19 okužb, v bolnišnicah je 18 pacientov, eden še vedno potrebuje intenzivno nego. V zadnjih dneh se kopičijo okužbe v obstoječih žariščih, je poudaril, številni in na novo odkriti primeri so osebe, ki jim je bila odrejena karantena ali samoizolacija. Kljub temu, kot je dodal, ukrepi karantene niso le črke na papirju, ampak sistem, ki deluje vse bolj učinkovito in kaže rezultate. »Virus ostaja med nami, kroži in se razširja, epidemiologi pa še vedno opozarjajo, da največji viri okužb ostajajo zabave, slavja in obletnice.«

Vladni govorec Jelko Kacin FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vladni govorec Jelko Kacin FOTO: Voranc Vogel/Delo


Špela Horjak z ministrstva za zunanje zadeve, tudi namestnica Jelka Kacina, je povedala, da se razmere umirjajo, ljudje se vse bolj zavedajo pomena izvajanja ukrepov in odločb. Danes v Sloveniji opravljenih 380 nadzorov spoštovanja odločb o karanteni, skupno število tako že 4527. Včeraj je 344 preverjenih oseb spoštovalo odločbo, v 16 primerih v času nadzora niso bile navzočih na navedenem naslovu. V 12 primerih so ljudje navedli napačen oziroma lažen naslov, le v enem primeru oseba ni odprla vrat, v sedmih primerih osebe v večstanovanjskih objektih niso mogli najti. Vse te številke se zmanjšujejo.

Ta teden so inšpektorji opravili tudi nadzore oseb, ki so jih že prej preverjali, takih primerov je bilo več kot 160.

Prekrškovnih postopkov je za zdaj 182; zagrožena globa znaša od 400 do 4000 evrov. Štirim tujim državljanom so neposredno izdali plačilne naloge v znesku po 400 evrov. Če je naveden napačen ali lažen naslov, ukrepa policija. V teku so tudi postopki za gospodinjstva (11) in za pravne osebe (13 postopkov). Inšpektorji vedno najprej odredijo odpravi nepravilnosti, ob ponovljenem nadzoru pa izrečejo globo.

Za petek je predviden nadzor Fursa, ki bo ugotovitve predal zdravstvenemu inšpektoratu, je napovedala Špela Horjak. Če bodo trendi vzdržali, se bodo okužbe do avgusta umirile.


 

Vlada o povečanju učinkovitosti vročanja odločb


Vlada RS je danes po Kacinovih besedah razpravljala o ukrepih, s katerimi bi povečala učinkovitost izdajanja, vročanja in tudi nadzorovanja spoštovanja karantenskih odločb. V ta namen bo pripravila posebna odloka, dopolnila pa bo tudi sezname nevarnih (rdečih) in varnih (zelenih) držav. Kaže pa se, je dodal Kacin, da je ljudje vse bolj spoštujejo karantenskih odločb, tudi nadzor je boljši. Vlada se je ukvarjala še z načrtovanjem ukrepov jeseni, ko bo po pričakovanjih okužb več, zlasti med starejšimi.

NIJZ ugotavlja, da smo dosegli pomemben mejnik pri širjenju okužbe: ena oseba okuži 0,84 nove osebe, kar pomeni, da širjenje ni več tako hitro kot v času epidemije. Prej je ena oseba okužila kar dve. Na Hrvaškem je prej ena osebe okužila sedem drugih, zdaj je to število 1,11.



Jadranske županije se nahajajo na rumenem območju, varna je le primorsko-goranska županija. V varnem območju so tudi regije blizu slovenske meje, močno ogroženi pa so mesto Zagreb in območja zahodno od njega. »Ob dopustovanju na Hrvaškem je nujno samozaščitno vedenje, ohranjanje varnostne razdalje, higiena rok in izogibanje krajem, kjer je veliko ljudi,« je poudaril Kacin in dodal, da je Srbiji pri spoprijemanju s širjenjem virusa na pomoč priskočila EU, ki bo sofinancirala dodatne uslužbence.

Preberite še:

Komentarji: