Kadrovánje

V tiskani in spletni izdaji Dela skupaj z ZRC SAZU soustvarjamo besede tedna. Ta teden smo izbrali besedo kadrovanje.
Fotografija: Delo
Odpri galerijo
Delo

Glagolnik kadrovanje je po podatkih iz jezikovnega korpusa Gigafida v rabi nekajkrat pogostejši od glagola kadrovati, iz katerega izhaja. V Slovenskem etimološkem slovarju na Franu lahko preberemo, da izraz kader izhaja iz metafore okvira, soroden pa je z besedo kvadrat.

Kadrovanje lahko povežemo z enim od pomenov glagola nastaviti – s pomenom zaposliti, ki je v slovarju SSKJ2 na istem portalu opremljen s kvalifikatorjem pogovorno in ponazorjen z zgledom »nastaviti novega profesorja matematike«. Ob zgledu se lahko namuznemo, ker nastavljanje dandanes bolj povezujemo z neustreznim, politično motiviranim kadrovanjem, kar bo gradivska analiza za novi razlagalni slovar eSSKJ, ki na Franu rase od leta 2016, gotovo potrdila. Zato zlobno pokomentirajmo, da je kadrovanje pač vedno povezano z računico – s pošteno ali ne. Lahko presega zakonske okvire ali pa ostaja v njih, vendar hkrati sili čez okvire dobrega okusa.

Politično kadrovanje je zelo pogosta, do določene mere ustaljena zveza. Ne gre za kadrovanje v politiki, temveč za kadrovanje iz političnih vzgibov, zaradi političnih koristi. Pogled v jezikovni korpus odkrije, da se pridevnik političen v vlogi levega prilastka glagolnika kadrovanje pojavlja veliko pogosteje kot vsi preostali pridevniki (npr. nepolitičen, strokoven ali pa strankarski) skupaj. Zanimiva je zveza igralsko kadrovanje, ki pa se ne nanaša na kadrovanje s filmskimi ali gledališkimi igralci, temveč na kadrovanje v okviru športnih moštev.



Preberite še:

Komentarji: