Kadrovske okrepitve že v Črni na Koroškem

Po tem, ko je bila Črna na Koroškem včeraj razglašena za ogroženo območje zaradi epidemije, so danes dobili prve kadrovske okrepitve.
Fotografija: Ogroženo območje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ogroženo območje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, ki se zaradi okužb z novim koronavirusom spopada s kadrovsko stisko, so danes dobili prvo kadrovsko okrepitev, in sicer varuha iz CUDV Dobrna, prihodnje dni pričakujejo tudi pomoč zdravstvenega kadra. Doslej so v CUDV Črna potrdili 105 okužb, od tega 73 pri uporabnikih.
    
Minister za zdravje Tomaž Gantar je Črno na Koroškem s posebno odredbo, ki je začela veljati v sredo, razglasil za ogroženo območje zaradi covida-19. Pri tem je pojasnil, da to pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč. Predvsem gre za manj pravnih ovir pri zagotavljanju kadrovske pomoči, ne pomeni pa odredba posebnih omejitev gibanja za prebivalce, je v sredo ob obisku vlade na Koroškem pojasnil minister.

Prvo pomoč so v CUDV Črna, ki je trenutno največje žarišče okužb pri nas, prejeli danes. V petek pričakujejo še tri zdravstvene tehnike iz Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo Dornava, eno varuhinjo iz CUDV Radovljica in enega bolničarja iz Doma upokojencev Vrhnika, je za STA pojasnila direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik in dodala, da se dogovarjajo tudi za pomoč iz CUDV Draga, nekaj prostovoljcev pa jim že vse od začetka nudi različne vrste pomoči.

»Za pripravljenost in pomoč smo sorodnim ustanovam izjemno hvaležni, saj bomo na ta način lahko vsaj nekoliko razbremenili naše izjemno pridne zaposlene, ki so v zadnjih dveh tednih izkazali neizmerno pripadnost centru in našim uporabnikom,« je ob tem zapisala Pečovnikova. Poudarila je, da je trenutno vsaka kadrovska okrepitev ključna.

Pečovnikova je še pojasnila, da doslej glede zaščitnih sredstev niso imeli kakšnega pomanjkanja, se je pa poraba osebne varovalne opreme za zaposlene izjemno povečala. V zadnjih dneh je CUDV Črna prejel zaščitno opremo tudi od številnih donatorjev, za kar se jim posebej zahvaljujejo, je še sporočila Pečovnikova.

V CUDV Črna so prvo okužbo pri zaposleni osebi potrdili 20. septembra, vse odtlej pa je v zavodu, ki skupaj z dislociranimi enotami in dnevnimi centri skrbi za okoli 300 oseb z motnjami v duševnem razvoju, število okuženih močno naraslo. S tem je narasel tudi delež aktivno okuženih prebivalcev v občini, čeprav vsi iz CUDV Črna nimajo tam prijavljenega stalnega bivališča.
Občina Črna je že več dni občina z največjim deležem aktivno okuženih prebivalcev v Sloveniji, ta je po podatkih za sredo v Črni znašal 1,341 odstotka. V sredo so v tej občini potrdili štiri nove okužbe, trenutno je tako v občini 44 aktivno okuženih, kar je največ na Koroškem, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Število okuženih sicer zadnja dva tedna narašča v celotni Mežiški dolini. V občinah Prevalje in Mežica so v sredo potrdili po tri nove okužbe, skupno pa imajo samo omenjene tri občine po podatkih za sredo 102 aktivno okužena.

Komentarji: