Kaj bo počela vojska in česa ne

Po trditvah poslancev koalicije nadzor meje brez dodatnih pooblastil vojski ni več mogoč.
Fotografija: Strah pred vojsko na slovenskih ulicah in strašenje v povezavi s tem je po mnenju obrambnega ministra Mateja Tonina neutemeljeno in žalostno. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Strah pred vojsko na slovenskih ulicah in strašenje v povezavi s tem je po mnenju obrambnega ministra Mateja Tonina neutemeljeno in žalostno. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Poslanci koalicije so na vodstvo državnega zbora naslovili pobudo za izredno sejo, na kateri naj bi odločali o širitvi pooblastil Slovenski vojski. Izvajanje ukrepov za omejitev in obvladovanje bolezni covid-19 policiji nalaga nove naloge in obveznosti, na primer kontrolne točke na delih državne meje z Avstrijo, Italijo in Madžarsko ter spremljanje konvojev.

Vlada predlaga, da bi pripadniki Slovenske vojske pooblastila pod pogoji, ki so predpisani za policiste, izvajali skupaj s policijo in skladno z njenim načrtom ter na temelju njenih usmeritev na območju ob slovenski schengenski meji. To je območje ob meji s Hrvaško v pasu pet kilometrov zračne linije od mejne črte. Vlada bo o izvajanju pooblastil vojske seznanjala pristojni parlamentarni delovni telesi vsakih 14 dni. Ukrep je časovno omejen na največ tri mesece od uveljavitve sklepa.

Parlamentarna zakonodajnopravna služba opozarja na nekaj kontradiktornosti v predlogu. Vlada sicer navaja, da naj bi vojska delovala skupaj s policijo, torej pod njenim vodstvom. V gradivu pa, denimo, v obrazložitvi piše, opozarja zakonodajnopravna služba, da bodo mobilne enote vojske »v veliko primerih same opravile začasno omejitev gibanja migrantov«. To je v nasprotju z ustavo. Poleg tega naj bi vojska delovala na meji po načrtu policije. V vladnem gradivu pa je zapisno, da bo »pravila delovanja Slovenske vojske določila vlada«.

Vladni govorec Jelko Kacin poudarja, da gre za slovenske vojake, ne pa za državni udar ter da je vojska profesionalna in bo naredila to, kar ji bo ukazano. »Počela bo to, kar je v interesu državljanov.«

V Slovenski vojski je 66 inštruktorjev, ki usposabljajo vojake za pomoč policiji pri varovanju državne meje. Dve četi oziroma okoli 170 vojakov je po neuradnih podatkih pripravljenih, glede na potrebe policije se ta številka ob aktivaciji 37.a člena o obrambi, ki vojski daje dodatna pooblastila, lahko poveča. Slovenska vojska se že pripravlja na razširitev pooblastil.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Priporočamo: Vse aktualne informacije v zvezi s pandemijo

Zakaj je razširitev pooblastil sploh potrebna?

Eden ključnih ciljev je razbremenitev in sprostitev kadrovskih zmogljivosti policije, ki je zdaj angažirana pri varovanju in nadzoru meje. Policija je preobremenjena in se mora še bolj osredotočiti na izvajanje zaščitnih ukrepov in druge naloge v okviru obvladovanja razmer v boju proti bolezni covid-19.

Ali je vojska že na meji?

Da. Policijo podpira vojska brez pooblastil pri varovanju državne meje že od leta 2015.

Kaj tam počne?

Od začetka podpore varovanja državne meje je Slovenska vojska (SV) pripadnike napotila več kot 108.000-krat oziroma je sodelovala v več kot 64.000 patruljah. Od 19. avgusta lani je zaradi opazovanje obmejnega območja posadka s helikopterjem Bell 206 poletela več kot 120-krat. Poleg patruljiranja in opazovanja so njene naloge še: postavitev, vzdrževanje, označevanje, odstranjevanje in deponiranje začasnih tehničnih ovir (ograje); podpora policiji pri njihovem varovanju, zagotavljanje zvez, inženirsko urejanje cestišč ob državni meji ter logistična podpora policiji in drugim pristojnim državnim organom.

Kaj natančno bo lahko pripadnik SV počel na meji, če bo člen aktiviran?

Pripadniki SV bodo imeli pooblastila, ki se nanašajo na opozarjanje, napotovanje, začasno omejevanje gibanja oseb in sodelovanje pri obvladovanju skupin in množic.

Bodo lahko ustavljali slovenske državljane in jih legitimirali, aretirali ...?

Ta pooblastila ne spadajo med pooblastila, ki jih bodo lahko izvajali.

Eden ključnih ciljev dodatnih pooblastil je razbremenitev in sprostitev kadrovskih zmogljivosti policije, ki je zdaj angažirana pri varovanju in nadzoru meje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Eden ključnih ciljev dodatnih pooblastil je razbremenitev in sprostitev kadrovskih zmogljivosti policije, ki je zdaj angažirana pri varovanju in nadzoru meje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Koliko pripadnikov SV bo predvidoma aktiviranih za pomoč policiji na meji?

To je varovan operativni podatek, ki ni javen.

Bodo oboroženi?

Da.

Ali ima pripadnik SV orožje pri delu v notranjosti države?

Določene naloge, kot so varovanje objektov, strelska urjenja, varovanje vojaških konvojev, protokolarne naloge garde in podobno, opravlja z oborožitvijo.

Kaj lahko SV zdaj počne v notranjosti države?

Ob aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanje ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh Slovenska vojska zagotavlja zmogljivosti vojaške zdravstvene enote v obsegu enote ROLE 1, enote ROLE 2 LM in veterinarske enote, zmogljivost in delovanje JRKB-enot (mobilni laboratorij, vzorčevalna enota, dekontaminacijska enota), enoto za prečiščevanje vode, zmogljivost helikopterske enote pri opravljanju humanitarnih, oskrbovalnih, izvidniških in drugih nalog, pomembnih za zaščito, reševanje in pomoč, sodelovanje vojaških psihologov pri izvajanju psihološke pomoči, zagotavlja logistične zmogljivosti

Kaj pravi poročilo ob prvi obrambi leta 2016?

Člen je bil aktiviran za obdobje od 24. februarja do 24. maja. Pripadniki Slovenske vojske so bili prisotni ob izvajanju policijskih postopkov v okolici mejnega prehoda Središče ob Dravi, Starod ter mejnega prehoda Žuniči. V mešane patrulje s policijo je bilo dnevno vključeno povprečno 118 pripadnikov vojske, za izvedbo povprečno 72 patrulj dnevno, od tega 38 dnevnih in 34 nočnih patrulj. Slovenska vojska je vse naloge izvajala na zahtevo in po usmeritvah policije.


 

Ali naj vojska dobi izredna pooblastila?


Denis Čaleta. FOTO: Igor Zaplatil
Denis Čaleta. FOTO: Igor Zaplatil


Vladimir Prebilič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vladimir Prebilič. FOTO: Leon Vidic/Delo


Daniel Krivec (desno). FOTO: Igor Zaplatil
Daniel Krivec (desno). FOTO: Igor Zaplatil


Miha Kordiš. FOTO: Državni Zbor/borut Peršolja
Miha Kordiš. FOTO: Državni Zbor/borut Peršolja


Matjaž Nemec FOTO: Državni Zbor
Matjaž Nemec FOTO: Državni Zbor


Jerca Korče FOTO: Voranc Vogel/Delo
Jerca Korče FOTO: Voranc Vogel/Delo


Preberite še:

Komentarji: