Kaj bodo prvi ukrepi nove vlade Janeza Janše

Po nocojšnjem glasovanju o vladi na izredni seji državnega zbora se bo ministrski kabinet takoj sešel na svoji prvi seji.

Objavljeno
13. marec 2020 12.00
Posodobljeno
13. marec 2020 15.51
Že na nocojšnji ali nočni seji nove vlade bodo po vseh ministrstvih imenovali po vsaj enega državnega sekretarja, če bi posamezen minister zbolel. Predstavniki prihajajoče vlade Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Aleksandra Pivec in Matej Tonin se strinjajo s predlogi epidemiologov. FOTO: Jure Eržen/Delo
V državnem zboru sicer potekajo še zadnje predstavitve kandidatov za ministre, ekipa Janeza Janše pa se pospešeno pripravlja za prevzem upravljanja države.

Po naših informacijah se bo nova vlada sešla takoj, prvi ukrepi, o katerih bo odločala, bodo seveda namenjeni omejevanju širjenja koronavirusa. Tako med drugim sledi omejitev javnega življenja v državi za vsaj štirinajst dni. Polovičarstvo, pravijo naši sogovorniki iz nove koalicije, namreč ne more dati ustreznih rezultatov. Nova koalicija bo sledila navodilom, ki so jih predlagali epidemiologi.

image
Infektologi predlagajo takojšnjo ustavitev javnega življenja za vsaj 14 dni. FOTO: Jure Eržen/Delo


Širjenje novega koronavirusa namreč vsak dan eksponentno narašča. Svetuje se čim manj druženja. Mladi, ki ne bodo hodili v šolo in na fakultete, naj ne hodijo okoli, ampak naj bodo raje doma. Virus je namreč bolj nalezljiv, kot se je ocenjevalo. V nekaterih primerih se je prenesel z oseb z minimalnimi težavami, ki niti niso veliko kašljale.

Janez Janša pa je že pred dnevi napovedal tudi ustanovitev posebnega kriznega štaba.

Na dnevnem redu so tudi prve kadrovske odločitve. Vlada bo že takoj imenovala na vseh ministrstvih vsaj po enega državnega sekretarja. Tako bo zagotovila nemoteno delovanje vseh resorjev in stabilnost delovanja sistema, če bi se kaj zgodilo oziroma če bi posamezni ministri zboleli. Imenovan bo tudi vršilec dolžnosti direktorja agencije za okolje, saj dosedanja direktorica Lilijana Kozlovič prevzema vodenje pravosodnega ministrstva.

Obeta se tudi nekaj drugih kadrovskih zamenjav, med drugim je pričakovati spremembe na vrhu obveščevalnih služb, verjetno tudi na vrhu Slovenske vojske, morda tudi policije.

Primopredaje med ministri stare in nove vlade so napovedane za jutri dopoldne.