Evroposlanci nad Šarca, Šarec se brani: Za nagovore bo še priložnost

Od blamaže in škandala do zamujene priložnosti in nerazumevanja kritičnega časa. Kritični tudi domači poslanci, najbolj glasni v SDS.
Fotografija: Marjan Šarec na novinarski konferenci 27.februarja 2019 [Marjan Šarec,vlada,politika,LMŠ,predsednik vlade] Foto Blaž Samec/delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec na novinarski konferenci 27.februarja 2019 [Marjan Šarec,vlada,politika,LMŠ,predsednik vlade] Foto Blaž Samec/delo

Ljubljana – Na twitterju se danes kar tare mnenj o odločitvi premiera Marjana Šarca, ki je zavrnil ponudbo evropskega parlamenta, da bi prihodnji teden nastopil na njegovem plenarnem zasedanju v Strasbourgu ter predstavil svojo vizijo prihodnosti EU. Slovenski evroposlanci, kandidati, ki se bodo za to mesto potegovali na majskih volitvah, in domači poslanci so enotni v tem, da gre za zapravljeno priložnost. 

Evropski poslanci so odločitev pospremili z nejevoljo. Mnogi so opozorili na evropske premiere, ki so v preteklosti nagovorili evropski parlament. Šarec pa se brani, da bi njegov nastop lahko napačno razumeli kot predvolilnega.





...
...


Romana Tomc (SDS) meni, da njegova odklonitev meče slabo luč na celotno državo.



Tudi Franc Bogovič (SLS) meni, da gre za diplomatski zdrs.



Na Bogovičev očitek se je odzval zunanji minister in nekdanji premier Miro Cerar. Bogovič mu je odvrnil, da je imel po njegovih informacijah možnost nagovoriti poslance takoj za hrvaškim premierjem, vendar se je raje ukvarjal s svojim odstopom z mesta predsednika vlade. »Priložnost zamujena ne vrne se nobena – sploh pa ta,« je dodal.



Tanja Fajon (SD) in Igor Šoltes sta spomnila na to, da te priložnosti niso zamudili Šarčevi evropski kolegi.



Med drugim so evropskim poslancem svoja stališča predstavili Andrej Plenković, Angela Merkel in Emmanuel Macron.


 

Glasno čivkajo tudi domači poslanci


Največ odzivov iz vrst poslancev državnega zbora prihaja iz največje opozicijske stranke SDS. Njen predsednik Janez Janša je cinično zapisal, da bo nastalo škodo popravila Irena Joveva, kandidatka LMŠ za poslanski stolček v Bruslju.



Da so kandidati stranke LMŠ »šala«, je zapisal še poslanec Tomaž Lisec.



Na njegovo pisanje se naslanja strankarski kolega Žan Mahnič, ki je obenem vesel, da poslancem ne bo treba poslušati Šarčevega »jamranja«.


Kandidati za evroposlance pogrešajo trud in razumevanje


Z dvema zapisoma se je dopoldne odzvala Ljudmila Novak, prvouvrščena na listi NSi za evropske volitve: »To je sramota. Tega si noben evropski voditelj absolutno ne bi smel privoščiti.«

Spomnila je tudi na to, da Slovenija čez dve leti prevzema predsedovanje EU.



Prav tako ne sprejme izgovora, da bi premier raje nagovoril poslance novega mandata in šele takrat, ko bo več znanega, kako se bo odvrtel brexit. Po njenih besedah bo veliko sedanjih poslancev opravljalo to delo tudi v prihodnjem mandatu, veliko voditeljev bo prav tako istih. »Takrat, ko te povabijo, moraš priložnost izkoristiti. To je priložnost za državo,« je prepričana. Z navzočnostjo bi namreč pokazali, da spoštujemo evropske institucije.

Ob Šarčevo odločitev se je obregnil še Žiga Turk, ki se bo na listi NSi prav tako potegoval za bruseljski sedež.



Matjaž Nemec, ki se za evroposlansko mesto poteguje na listi SD, se na twitterju prav tako sprašuje, zakaj je Šarec evropskemu parlamentu dal nogo.



Po njegovih besedah premier očitno ne čuti potrebe, da se v Bruslju sliši naše interese, ki so večji in pomembnejši od parlamentarnih ali evropskih volitev ali njegovih parcialnih interesov. »Tam je preprosto treba biti jasen in glasen. Predvsem pa biti,« je poudaril.

Njegova strankarska kolegica Tanja Fajon je še pripisala, da prihodnji teden ni predvolilni, ampak imajo na sporedu povsem normalno plenarno zasedanje, z zelo polno agendo.

S kritiko ni skoparila niti tretja kandidatka SD Neva Grašič.



Medtem je Šarcu v bran stopila poslanka LMŠ Jerca Korče.

Preberite še:

Komentarji: