Kako preživeti poletje ... na Bledu

V idilično okolje Blejskega jezera bo obiskovalce poleti vabila glasba z vseh koncev sveta.

Objavljeno
29. junij 2016 19.12
fon Bled2
Blaž Račič
Blaž Račič
Na tradicionalnem blejskem festivalu Okarina bodo zadnji teden julija in prvi teden avgusta spet odmevali zvoki glasb sveta. Vodja festivala Leo Ličof pravi, da so v program uvrstili glasbo, ki odpira glasbene okuse in na Bled prinaša glasbena izročila z različnih delov sveta. Na Blejskem gradu in na promenadi pod Festivalno dvorano pa bodo odmevali zvoki od jazza in folka do psihedelične glasbe ter slovenskega šansona s Svetlano Makarovič.

»Vsi izvajalci so vrhunski in enkratni, vsak v svojem žanru,« je dejal Ličof, ki se je - »ker gre za veliko dobrega« - težko odločil za svojega favorita. Kljub temu je poudaril francoskega saksofonista Guillauma Perreta z zasedbo The Electric Epic, ki bo nastopil 5. avgusta.


Na lanskem festivalu Okarina je nastopila tudi afriška zasedba Abavuki. Foto: Aleš Černivec

V program so med drugim uvrstili še palestinsko-jordanski The Khoury Project, južnokorejske Noreum Machi, ki muzicirajo na tamkajšnjih tradicionalnih glasbilih, ameriške izvajalce bluesa in soula Malted Milk & Toni Green. Egiptovski Egyptian project prinaša kombinacije zvokov iz delte Nila in Kaira s sodobnimi razpoloženji trip hopa in elektronske glasbe, francoski Sirventes pa bodo na gradu obujali glasbeno zapuščino poslednjih trubadurjev s konca 13. stoletja.

Vstopnin ne bo za koncerte na promenadi, kamor so lani prestavili veliki oder, lokacija pa se je po Ličofovih besedah pokazala za velik korak naprej, za nastope na gradu pa bo treba plačati vstopnico za obisk gradu.