Kacin: Poroke in verski objekti ne smejo postati žarišče širjenja okužb

Pri soočanju z epidemijo smo ena od najbolj uspešnih držav na svetu.
Fotografija: Ponedeljkovo dopoldne v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ponedeljkovo dopoldne v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo

V nedeljo ob 616 testiranjih v Sloveniji ponovno niso potrdili nove okužbe s sars-cov-2 (skupno število potrjenih okužb pri nas ostaja 1439). Včeraj je umrla ena okužena oseba, kar pomeni, da se je skupno število smrtnih žrtev med okuženimi z novim koronavirusom zdaj 97. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj.



Vladni govorec Jelko Kacin je v uvodu današnje novinarske konference povedal, da smo pri soočanju z epidemijo ena od najbolj uspešnih držav na svetu. Razlogi za skrb, kot pravi, ne glede na to ostajajo, ljudje se obračajo na vladni klicni center in poročajo o tem, da se preventivni ukrepi ne upoštevajo. Povedal je še, da nadaljnje korake v času epidemije danes obravnava svet za nacionalno varnost na Brdu, ki se sestaja v razširjeni sestavi. Sprva je bilo predvideno, da bodo dopoldne predstavili tudi rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19. Ker se vladna strokovna ekipa še ni seznanila z izsledki raziskave, bo nanje treba počakati. Podatek o številu prekuženih, je povedal Kacin, pa je večji od pričakovanega.

Kacin je v odgovoru na novinarsko vprašanje o tem, zakaj verniki smejo v verske objekte, otroci pa ne v šole, povedal, da so verske oblasti natančno določile pravila, po katerih bodo potekali obredi – verniki bodo vzdrževali medsebojno razdaljo in bodo predvidoma poskrbeli, da izvajanje verskih obredov ne bo vir novega širjenja okužb. Odprtje vrtcev in šol je ključno, je dodal Kacin, se pa mora vlada pred njihovo aktivacijo seznaniti z izsledki nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Na poroke, kot smo jih poznali prej – brez mask in z veliko svati brez zagotovljene razdalje med njimi – bo treba še počakati. Poroka, je poudaril, ne sme postati žarišče širjenja novega koronavirusa.  


 

V UKC Ljubljana uporabljajo ventilatorje, ki jih poznajo od prej


Dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana je povedal, da je trenutno stanje z ventilatorji zadovoljivo, za zdaj pa na UKC Ljubljana za zdravljenje bolnikov z boleznijo covid-19 še vedno uporabljajo ventilatorje, ki so jih že uporabljali in jih poznajo od prej. Uporaba novih ventilatorjev zahteva tudi dodatno izobraževanje. 

UKC Ljubljana je sicer neodvisno nabavil sto ventilatorjev, ki pa še niso prispeli – za to so se odločili v začetku marca, ko še ni bilo znano, kako hudo bo v Sloveniji, je povedal Mirkovič. Ventilatorji sirius R30, ki jih je dobavil Geneplanet in so zaradi svoje domnevne neustreznosti dvignili veliko prahu, so po Mirkovičevem mnenju manj primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19, saj nujno potrebujejo kompresor in ogrevalne cevi.

So pa nove ventilatorje po Kacinovih besedah že uporabili na intenzivnih enotah Splošne bolnišnice Celje. Osebje te bolnišnice bo zato ključna referenca za informacije o rabi teh ventilatorjev.

Preberite še: Zdravstvena stroka je vlado pred nakupom opozorila na pomanjkljivost ventilatorjev​

Na današnji seji sveta za nacionalno varnost so obravnavali elemente za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na današnji seji sveta za nacionalno varnost so obravnavali elemente za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Za petino več prijav nasilja v družini


Družinsko nasilje je v času pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja virusa, ki predvidevajo (samo)izolacijo, v porastu povsod po svetu. Vinko Stojnšek z oddelka za mladoletniško kriminaliteto uprave kriminalistične policije je povedal, da so policisti v času izvajanja ukrepov obravnavali 177 primerov nasilja v družinah, kar je približno 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Trend so pričakovali, saj je bilo že v obdobju od začetka januarja do sredine marca več prijav (porast prijav je bil 20-odstoten). Nasprotno se je znižalo število izrečenih ukrepov prepovedi približevanja. 

Dinamika izvrševanja nasilja v družini se ni spremenila. Nasilje ostaja fizično, psihično in ekonomsko; večinoma so ženske še vedno žrtve teh kaznivih dejanj, ki jih največkrat zagrešijo (nekdanji) partnerji. 

Kar zadeva spolne zlorabe na internetu, je Stojnšek poudaril, da so se komunikacije mladih preselile na elektronske naprave (tudi zaradi izobraževanja) in je posredovanja podatkov več. Pomembno je, da se mladi zavedajo, da nad vsebino, ki so jo poslali, izgubijo nadzor, ko pritisnejo tipko »pošlji«.
 

Vlada se bo kmalu seznanila z nacionalno raziskavo o razširjenosti covida-19


Spomnimo, v nacionalno raziskavo o razširjenosti covida-19 je bilo vključenih 1368 oseb (povabili so jih 3000, a jih je več kot polovica zavrnila sodelovanje). Raziskavo so začeli 20. aprila, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in vodja raziskave Miroslav Petrovec pa je potrdil, da so v raziskavi ekipe na domu obiskale osebe in jim odvzele vzorce – bris nosnega dela žrela, v katerem so preverjali akutno okužbo z novim koronavirusom, in vzorec krvi za dokazovanje protiteles, s čimer so ugotavljali, ali je oseba bolezen že prebolela.

V sodelovanje pri nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 je privolilo 1368 oseb. FOTO: Blaž Samec/Delo
V sodelovanje pri nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 je privolilo 1368 oseb. FOTO: Blaž Samec/Delo


Po doslej objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi odvzetih brisov dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.  

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je izjavila, da si lahko Slovenija z 18. majem obeta nov sklop rahljanja ukrepov (kot je odprtje večjih trgovin in postopno sproščanje turizma), če se bo v raziskavi pokazala relativno nizka razširjenost virusa. Razglasitev konca epidemije, je poudarila, ni odvisna od ugotovitev raziskave. 

Preberite še:

Komentarji: