Kako se bodo odločili v SMC?

Borut Pahor v nova posvetovanja.
Fotografija: SDS je podporo jasno izrazila vrhovni sodnici Barbari Zobec, soprogi nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca. FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
SDS je podporo jasno izrazila vrhovni sodnici Barbari Zobec, soprogi nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca. FOTO: arhiv Dela

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor bo za mesto ustavnega sodnika, ki se bo izpraznilo 14. julija, prihodnji teden opravil še en krog pogovorov z vodji poslanskih skupin. Doslej javno ti še nobenemu od sedmih kandidatov niso zagotovili vsaj 46 poslanskih glasov, a sklepati je, da bi jih lahko dobila tako vrhovna sodnica Barbara Zobec kot profesor na primorski univerzi Andraž Teršek.

Barbaro Zobec na ustavnem sodišču želi videti SDS, lahko pa bi jo podprli tudi v NSi in Desusu, ki običajno sledi izbiri predsednika republike. V SMC včeraj še niso sprejeli odločitve, a verjetno si prav njihov odgovor želi slišati še predsednik republike. Vodja poslanske skupine Janja Sluga je po posvetu pri njem povedala le, da bi si želeli žensko kandidatko, a da bi želeli tudi večji nabor kandidatk.

Andraž Teršek. FOTO: Uroš Hočevar
Andraž Teršek. FOTO: Uroš Hočevar


Celotna opozicija pa je bolj naklonjena Andražu Teršku, javno so mu podporo napovedali v LMŠ, SD, Levici in SNS. Včeraj so tudi v SAB dejali, da so pripravljeni razmisliti o podpori Teršku. Sogovorniki pričakujejo, da bi ga lahko podprli tudi v NSi in Desusu, če bi ga predsednik republike predlagal v imenovanje. Če bi predlagal Zobčevo in Terška, bi se koalicijske stranke znašle v dilemi, ali bodo upoštevale voljo SDS.

Spomnimo, da je predsednik republike pred dvema letoma, ko so v SMC predlagali Katjo Šugman Stubbs, v SDS pa Verico Trstenjak – obema se je nasmihala zadostna podpora – v imenovanje predlagal koalicijsko izbiro. Predlog kandidature bo predsednik republike, kot so sporočili iz njegovega urada, posredoval v državni zbor predvidoma v času, ki bo omogočil izvolitev sodnika ustavnega sodišča na junijskem zasedanju parlamenta.

Komentarji: