Kakšno razsodbo arbitražnega sodišča pričakujejo naši bralci

Bralce smo vprašali, kaj pričakujejo pred jutrišnjo razsodbo. Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih odgovorov.

Objavljeno
28. junij 2017 20.50
mpi zastava
Delo.si, Ro. Ko.
Delo.si, Ro. Ko.

Na Delovem Facebook profilu in na spletnem mestu smo vam zastavili vprašanje, povezano z jutrišnjo odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kaj menite, komu v prid bo odločilo arbitražno sodišče. Sloveniji? Hrvaški? Kako bo to vplivalo na odnose med državama?

Zbrali smo nekaj odgovorov naših bralcev in v uredništvu priznamo, da smo pozitivno presenečeni nad njimi. Pričakovali smo več negativnih komentarjev, predvsem pa več razburjanja o tej temi, ki jo politiki precej dobro izkoriščajo za svoje načrte.

Očitno se državljani zavedamo, da moramo s Hrvati živeti v sožitju in da se večina ljudi ne ukvarja z odločitvijo o meji, ampak si želi samo mirnih odnosov in gospodarskega sodelovanja s sosedo.

Robert Širnik
Narobe gledamo. Cilj arbitraže je, da vsaka stran doseže tako stanje, ki bo v korist obeh. In da to potem izboljša tako gospodarske kot človeške odnose med državama. Slovenija uveljavlja prosto pot do morja tako, kot jo je od nekdaj. Nekoč v sestavi monarhije, kasneje pa v sestavi Jugoslavije. Dobra rešitev bo koristila obema narodoma in utrdila odnose. Treba se je zavedati, da naša soseda še vedno gleda na to ozemlje kot na svoje nekdanje ozemlje in da se mu v bistvu nikoli ni dokončno odrekla. Zato je pomembno, da sodelujemo in rastemo skupaj. Če bi naši politiki imeli pamet, bi jutri priredili velikansko skupno proslavo, kjer bi skupaj kot sosedje proslavili rešitev tega problema, ki je vseskozi bremenil naše odnose. Prepričan sem, da bo arbitraža izpolnila slovenska pričakovanja.

Blaž Bostjančič
Polno prelitega črnila in verbalnega pljuvanja po sosedih. Hrvatje se ne držijo dogovorov, pa še ekonomija se jim bo zlomila in recesijski val bo pljusknil preko meja. Agrokor je hujši od Lehman brothers.

Mili Dušica
Ne vem, kaj pričakujete. To je neumno vprašanje. Vsak dober gospodar ve, kje so njegove meje in se sosedu ne pusti provocirati! Izhod na morje smo vedno imeli, tudi v Jugoslaviji! Pika!

Marija Erjavec
Upam, da se razplete tako, da bosta obe strani zadovoljni, saj rabimo eden drugega.

Mihael Židan
Če dobijo pet procentov piranskega zaliva, so zmagovalci. Kot se jaz spominjam, smo vedno trdili, da je v celoti naš. Zgodovinsko gledano smo oškodovani za Celovec, Gorico in Trst, kockasti pa so dobili Istro, ki nikoli ni bila njihova.