Kam peljejo vse pogostejši incidenti v zalivu?

Kršitve arbitražne meje postajajo turistična atrakcija in politična priložnost.

Objavljeno
28. avgust 2017 20.53
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran - Slovenski morski ribiči se sprašujejo, kam peljejo vse pogostejši incidenti v Piranskem zalivu. V nedeljo so si hrvaški ribiči privoščili nekakšen piknik sredi zaliva, kar kaže na očitno izzivanje ter dokazovanje hrvaške prevlade v zalivu. Po spletu je zakrožil tudi kratek videoposnetek koprskega ribiča Silvana Radina, ki dokazuje, da se hrvaški policisti strogo držijo meje sredi zaliva in želijo prepričati sebe in svet, da so mejo določili oni in nikakor ne arbitražno sodišče iz Haaga.

Nenavadno enostransko določanje meje na morju se nekako stopnjuje. In to ne tako, kot si želi slovenska vlada, ki še zmeraj pričakuje, da bo mogoče s Hrvati doseči dogovor o uresničitvi arbitražne odločbe. Minulo soboto je izolska ladja Zlatoperka popeljala turiste na piknik čez sredinsko črto v Piranskem zalivu. Zlatoperka opravlja dvojno delo: pozimi je registrirana kot ribiška ladja, poleti kot ladja za prevoz turistov. Glede na to, da ima vključeno napravo za avtomatsko oddajanje identifikacije barke, so hrvaški policisti kmalu zaznali, da se je čez polovico zaliva zasidrala »ribiška« ladja. Takoj sta se ji približala dva hrvaška policijska čolna, ki sta opazila, da gre za običajno turistično dejavnost in da je blizu Zlatoperke tudi slovenski policijski čoln, zato pri kapitanu ladje tudi niso ukrepali. Je pa vožnja hrvaških policijskih čolnov v bližini izletniške ladje vznejevoljila skupino turistov, ki so začeli skandirati: »Kdor ne skače, ni Slovenc.«

Piknik Hrvatov ob sredinski črti

V nedeljo so si hrvaški ribiči privoščili nekaj, česar si niso nikoli prej v zgodovini: pet ribiških čolnov iz hrvaške Istre je pripeljalo v bližino sredinske črte, se tam zasidralo in si privoščilo piknik. Hrvaški ribiči so si piknike doslej privoščili na drugih delih svoje dolge obale in nikakor sredi Piranskega zaliva. Dogodek je slovenska pomorska policija zabeležila kot incident, ljudi na čolnih je opozorila, da so v slovenskem morju, od koder so se pet ribiških čolnov in dve policijski plovili umaknili šele po poldrugi uri.

Piranski ribiči so izrazili zaskrbljenost nad takšnim dogajanjem in obnašanjem. Eden od njih je spomnil, da je pred kakimi 35 leti (še v času Jugoslavije) v tem zalivu padla žrtev, ko so tedanji policisti streljali na italijanski ribiški čoln in ubili enega od italijanskih ribičev. Isti piranski ribič trdi, da hrvaški ribiči izzivajo že s tem, ko v poletnih mesecih mečejo mreže v zalivu, iz katerega skoraj po pravilu vlečejo prazne mreže, ker je poleti v tem delu zaliva zelo malo ali celo nič rib.

Že 143 kršitev schengenske meje

Uvodoma omenjeni posnetek Silvana Radina kaže, kako visoko pred Piran brez zadrege plujejo hrvaški policijski čolni in poskušajo ovirati slovenske ribiče, ki si drznejo loviti muškatne hobotnice v morju, ki ga je arbitraža dodelila Sloveniji. »Če je že poleti tako, kaj bo šele s prihajajočo jesenjo,« se sprašuje več slovenskih ribičev. Poleg hobotnic bodo v morju kmalu zanimivi kalamari, mesec ali dva kasneje pa še listi.

Poleg rib pa se napoveduje tudi vroča politična jesen. Za ta konec tedna je vožnjo vzdolž arbitražne morske meje napovedala ena od slovenskih političnih strank. Hkrati se končuje poletna sezona in Hrvati bodo že zaradi tega manj obzirni do vseh (turističnih ali neturističnih) morjeplovcev.

Slovenska policija je doslej zabeležila že 143 dogodkov s kršitvijo schengenske meje na morju, pri čemer je šlo za vplutje kakih 285 hrvaških plovil v slovensko morje.