Kapelski vinogradi še brez dolgoročnega zakupnika

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov že v tretje išče zakupnika za 100 hektarjev vinogradov, ki jih je prej obdelovalo podjetje Kapela - začasno jih bodo znova obdelovale Radgonske gorice.

Objavljeno
14. marec 2016 21.19
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Kapela - Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov tudi po dveh razpisih ni uspel najti zakupnika za dobrih sto hektarjev vinogradov, ki jih je zaradi težav in poznejšega stečaja prenehalo obdelovati podjetje VV Kapela. Razlog za nezanimanje je bila visoka cena za odkup nasadov trt, zato je v tretjem razpisu ta cena znižana.

Toda tudi za tretji razpis, ki se izteče 26. marca, ni pretiranega zanimanja, saj je znižana cena za trte po mnenju direktorja Radgonskih goric Boruta Cvetkoviča še vedno visoka in znaša skoraj 540.000 evrov. »Ta cena bi bila sprejemljiva, če bi šlo za dobro vzdrževane vinograde v polni rodnosti. Toda zaradi težav Kapela vinogradov zadnje čase ni več uspevala obdelovati in vzdrževati tako, kot bi bilo treba, del pa jih bo treba v naslednjih letih tudi obnoviti. Zato se še nismo odločili, ali bomo kandidirali za zakup po teh pogojih ali ne,« pravi.


Radgonske gorice so omenjene vinograde po pogodbi s Skladom začasno obdelovale že lansko leto in ker Skladu še ni uspelo najti dolgoročnega zakupnika, so to pogodbo podaljšali tudi na letošnje leto do trgatve oziroma do konca koledarskega leta. Tako so sedaj delavci Radgonskih goric že obrezali trte na vseh stotih hektarjih Skladovih vinogradov in jih sedaj vežejo, v dogovoru s stečajnim upraviteljem Kapele Gregorjem Beletom pa so obrezali in vežejo tudi trte na okrog dvanajstih hektarjih vinogradov, ki so v lasti Kapele v stečaju in bodo še ta mesec prvič naprodaj na dražbi. Na tej dražbi, na kateri bo okrog 16 hektarjev vinogradov, travnikov in gozdov Kapele naprodaj po ocenjeni tržni vrednosti nekaj nad 200.000 evrov, bodo zagotovo sodelovale Radgonske gorice, ker imajo dolgoročni interes pridobiti te vinograde, nam je zagotovil direktor Cvetkovič.


Stečajni upravitelj Kapele Gregor Bele sicer pravi, da do sedaj še noben kupec za bližajočo se dražbo vinogradov ni vplačal varščine, a zanimanje je in glede uspeha že prve dražbe ima dober občutek. »Če nam bo vinograde uspelo prodati po ocenjeni tržni vrednosti ali morda celo kaj nad njo, bom več kot zadovoljen,« pravi. Medtem je v stečajnem postopku uspel prav tako na prvi dražbi prodati nekaj traktorjev in dva osebna avtomobila, neuspešno pa je ponujal polnilno linijo za vino. Neupešna je bila tudi prva dražba kapelske vinske kleti z upravnimi prostori, saj dobrega milijona za sicer lepo, a tehnološko zastarelo klet ni bil nihče pripravljen dati. V nadaljevanju bo upravitelj klet verjetno poskušal prodati po likvidacijski ceni, ki znaša okrog 780.000 evrov, če mu tudi to ne bo uspelo, da bo kupce povabil k nezavezujočim ponudbam.