Kareto po operaciji oklepa spustili v morje

Poškodovani želvi so v Akvariju Piran vstavili titanijeva vijaka in ji s polimeri oblikovali del umetnega oklepa.

Objavljeno
19. januar 2016 22.49
Želvo nosita Gorazd Lazar in Valter Žiža iz akvarija na čoln
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran − Kareto, ki jo je v mreže nehote zajel izolski ribič Sandi Radolovič in je bila hudo ranjena, so po enem tednu počitka in po včerajšnjem poldrugo uro trajajočem posegu v Akvariju Piran spet spustili v morje pred Piranom. Če je ne bi pozdravili, bi verjetno poginila.

Premer oklepa poškodovane želve meri 87 centimetrov, tehta okoli 30 kilogramov in je stara približno 30 let, torej že spolno zrela. Pred časom ji je ladijski vijak odsekal delček zadnjega dela oklepa, je povedal veterinar Zlatko Golob iz Zatočišča za živali prostoživečih vrst na Muti. »Poškodovana sta bila koščena podlaga in roženo prekritje, rana je segala zelo globoko. Opravili smo preprosto osteosintezo, vstavili dva titanijeva vijaka za preprečitev nadaljnjega pokanja tkiva, rano smo razkužili, obrezali, poščetkali, nanesli gel in mrežice za celjenje ter sintetično prekritje s polimeri ter tako izdelali umetni oklep, ki preprečuje vdor vode in omogoča celjenje rane. Oskrbeli smo jo z antibiotiki in protibolečinskimi zdravili. Želva posega ni čutila,« je zagotovil izkušeni veterinar, ki je v piranskem akvariju pozdravil že več kot 15 želv. Veterinarka piranskega akvarija Manja Rogelja je ocenila, da bi želva brez opravljenega posega najverjetneje poginila.

Nič nenavadnega ni, da se tudi pozimi v našem morju še nahajajo večje želve, saj je morje letos nenavadno toplo − zdaj ima skoraj 11 stopinj Celzija. Izolski ribič je ob poškodovani zajel še večjo želvo, ki je bila zdrava in so jo takoj spustili v morje. V piranskem akvariju pa že štiri mesece negujejo manjšo želvico in jo bodo obdržali predvidoma do aprila. Ko so jo dobili, je bila precej shirana, a si je opomogla, le razjede na oklepu morajo še zdraviti z antibiotiki. »Prostor, v katerem mora biti, ni najprimernejši zanjo, a je ne smemo namestiti v največji bazen, ker zakon prepoveduje razkazovanje zaščitene vrste. Zaprosili smo ministrstvo za izjemo, vendar že štiri mesece nismo prejeli odgovora. V večjem bazenu bi se počutila veliko bolje,« je dejal piranski akvarist Valter Žiža. Tudi Zlatku Golobu se zdi neprimerno, da zakon tudi v takšnih primerih prepoveduje razkazovanje zaščitenih vrst: »Nujno bi bilo ozaveščanje tudi s takšnim predstavljanjem. Enako bi se godilo manjši želvi, ki je druga najmanjša od vseh karet, kar so jih doslej dobil v varstvo.