Karitas priskočil na pomoč oškodovanim po toči v Črnomlju

Pomoč v skupni vrednosti dobrih 210 tisoč evrov je prejelo 238 gospodinjstev.
Fotografija: Popravljanje streh zaradi škode, ki so jo zaradi toče utrpeli v kraju Lokve pri Črnomlju. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Popravljanje streh zaradi škode, ki so jo zaradi toče utrpeli v kraju Lokve pri Črnomlju. FOTO: Leon Vidic

Karitas je zaključil razdeljevanje pomoči za prizadete v črnomaljski občini, ki so po junijskem neurju utrpeli škodo na približno 1300 objektih. Županja Mojca Čemas Stjepanovič je za medije pojasnila, da je škoda znašala nekaj manj kot 4,8 milijona evrov. Oceno škode so podali na podlagi prejetih vlog, ki so jih oškodovanci oddali na občinsko vložišče. Skupna škoda naj bi po županjinih besedah presegla 20 milijonov evrov.

Komisija Župnijske Karitas Črnomelj je v petih obravnavah vseh zbranih prošenj pomoč dodelila 238 gospodinjstvom, ki skupno štejejo 725 družinskih članov. 113 najbolj prizadetih gospodinjstev je poleg prve pomoči prejelo še drugo nakazilo, skupna vrednost do zdaj razdeljene finančne pomoči pa znaša 210.650 evrov.
 
Pri določanju višine dodeljene pomoči so se pristojni na Karitasu usklajevali z občino, centrom za socialno delo ter drugimi humanitarnimi organizacijami v Črnomlju in okolici. Odvisna je bila od utrpele škode, socialno-ekonomskega stanja, zavarovanja ter drugih zagotovljenih virov pomoči.

Skupna škoda naj bi po županjinih besedah presegla 20 milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic
Skupna škoda naj bi po županjinih besedah presegla 20 milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic


V prostorih črnomaljskega karitasa so z darovi posameznikov, podjetij, škofije, župnije in redovne skupnosti do danes zbrali slabih 233 tisoč evrov. Vsa preostala sredstva bodo namenili že obravnavanim gospodinjstvom. Dodatno pomoč jim bodo nudili tudi s šolskimi potrebščinami ter v jesenskih mesecih s kurjavo.

Na pomoč je priskočil tudi Rotary klub Ljubljana Carniola. Oškodovancem so podarili 13 tisoč evrov, ki so jih zbrali na spomladanski humanitarni jadralni regati.

Po neurju  v Črnomlju, ki ga je zasula doslej redko videna izjemno močna toča, prihaja pomoč oškodovancem z različnih naslovov. FOTO: Bralec Damjan
Po neurju  v Črnomlju, ki ga je zasula doslej redko videna izjemno močna toča, prihaja pomoč oškodovancem z različnih naslovov. FOTO: Bralec Damjan

Komentarji: