Karl Erjavec: Počivalškovih izjav ne bom komentiral

Pogovor s prvakom Desusa pred ponovnim glasovanjem o usklajevanju pokojnin, o tem, kdo bi se moral pogovoriti z ministrico Aleksandro Pivec, ter o tem, ali se boji volitev.

Objavljeno
02. december 2019 11.45
Posodobljeno
02. december 2019 15.11
»Ta vlada bo šla naprej, dokler bo pač šlo. Kaj bo pa potem, ni odvisno od nas. Desus je na terenu dobro organiziran in volitev se ne bojimo,« je odločen Karl Erjavec. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ste prebrali končno poročilo gospodarskega ministrstva o domnevnih nepravilnostih v zadevi SRIPT?

Tole je kar nora zgodba …
 

Boste premieru predlagali zamenjavo ministrice Aleksandre Pivec?


Po mojem mnenju se mora z njo pogovoriti predsednik vlade Marjan Šarec. Takšnega pogovora namreč – tudi zaradi januarskega kongresa Desusa – ne morem opraviti sam, saj bi to lahko vplivalo na samo kongresno dogajanje.

Premier Marjan Šarec poročila še ni prebral, zato ga za zdaj tudi ne komentira.

 

S premierom nista nič govorila o zadevi SRIPT?


Vedno znova poudarjam, da absolutno ni res, da je kadrovska komisija Desusa blokirala katerokoli kandidaturo. Kadrovska komisija je ugotovila, da vsi trije kandidati za predsednika stranke izpolnjujejo pogoje, da pa obstajajo pri preostalih dveh kandidatih okoliščine, ki so pomembne za delo v stranki – pri doktorju Borutu Stražišarju, da se je takrat, ko so se zbirale kandidature za predsednika stranke, šele včlanil v Desus, zato ga v stranki, razen občinskega odbora na Jesenicah, tako rekoč nihče ne pozna.

Pri dr. Aleksandri Pivec pa je problem okoliščina njenega sodelovanja pri projektu. Če se ugotovi nezakonitost ali če bo protikorupcijska komisija (KPK) ugotovila nepravilnosti – Pivčeva sama je namreč priznala, da teh prihodkov ni prijavila KPK –, kaj to pomeni za nadaljnje vodenje stranke, če bi jo na kongresu podprli? Dejstvo je, da predsednik stranke ali član vlade ne more biti na tem položaju, če bi se izkazalo, da je ravnal nezakonito ali da je obstajalo kakšno koruptivno tveganje.Glede na to, da se v medijih ves čas ponavlja, češ da Pivčevo predsednik vlade spodbuja pri kandidaturi za predsednico Desusa, sem v četrtek na štiri oči vprašal premiera, ali te informacije držijo. Zanikal jih je. Dejal je, da ima svojih težav v stranki dovolj in da se noče ukvarjati z našim kongresom.
 

Boste vztrajali pri svojem predlogu uskladitve pokojnin in ne boste podprli predloga interventnega zakona, ki predvideva nominalno uskladitev?


Ko smo vložili dopolnilo za enoodstotno uskladitev pokojnin, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka, je bilo na nas veliko pritiskov, naj ga umaknemo. Nato pa ga je koalicija posvojila. Medtem ko dopolnilo SAB, da bi vsi upokojenci dobili v nominalnem znesku 6,5 evra na mesec, ni bilo nikjer usklajeno. To je bila solo akcija in obžalujem, da je zlasti LMŠ, ki je stranka predsednika vlade, to podprla.
 

Predsednik vlade vam je včeraj prek javne izjave poslal opozorilo, da z vztrajanjem pri svojem ogrožate javne finance.


Jaz pa pošiljam opozorilo nazaj – če se ne bo spoštovalo tisto, kar se dogovorimo v koaliciji. Dogovorili smo se, da velja naše dopolnilo, ki izredno usklajuje pokojnine v primeru višje gospodarske rasti od 2,5 odstotka. Če je kdo preigral to zadevo, jo je LMŠ, ker ni dal vseh svojih glasov za naše dopolnilo. Zdi se mi absurdno, da zdaj vali krivdo na nas. SAB je v bistvu naredil državni udar oziroma ustavni udar.


Kakšno je torej stanje v koaliciji, kaotično?


Mislim, da je problem, ker tistega, kar se dogovorimo na koalicijskih sestankih, ne spoštuje in da sploh nastajajo takšne situacije. Moram reči, da ne razumem očitkov stranki Desus, saj smo se na koalicijskem usklajevanju glede našega dopolnila uskladili. Desus meni, da je naša rešitev pravična za upokojence, ki so različno vplačevali v pokojninsko blagajno.
 

Kako vidite ravnanje kolega Zdravka Počivalška, ki pravi, da se je pripravljen pogovarjati o drugi koaliciji, če kdo zruši aktualno vlado?


Tega ne morem komentirati. To je stališče druge stranke, njegovih izjav ne bom komentiral.
 

Vprašanje je, ali bi se v izogib predčasnim volitvam pogovarjali o drugačni koaliciji tudi vi?


V Desusu se o tem sploh ne pogovarjamo. Računamo, da bo šla ta vlada naprej, dokler bo pač šlo. Kaj bo pa potem, ni odvisno od nas. Desus je na terenu dobro organiziran in volitev se ne bojimo, saj tudi ko so okoliščine neprijazne, vedno pridemo v parlament.
 

Bi moral predsednik vlade sklicati svet za nacionalno varnost, kot je predlagal predsednik države?


Poročilo Knovsa o arbitraži in aktivnosti Mateja Tonina kažejo na politično zlorabo komisije, dela se škoda nacionalnim interesom, seja sveta za nacionalno varnost bi v tem trenutku bila samo še en medijski dogodek, zadev pa ne bi bistveno spremenila. Škoda je bila slovenskim nacionalnim interesom namreč že storjena.

image
Aleksandra Pivec očitke zavrača. FOTO: Blažž Samec/Delo
Kmetijska ministrica pod drobnogledom

Portal Požareport je danes objavil končno poročilo službe za razvojna sredstva gospodarskega ministrstva v t. i. zadevi Sript. Ta ugotavlja, da je turistično gospodarska zbornica z Aleksandro Pivec sklenila dve avtorski pogodbi, eno v znesku 3980 evrov bruto, drugo v znesku 3670 evrov, vendar iz poročil o izvedenih delih ni razvidna količina opravljenega dela. Prav tako poročila, ki jih je spisala kot dokaz za opravljeno delo, ne vsebujejo strokovnih podlag, metodologij ali podobnih gradiv, ki bi dokazovala nastanek njenega avtorskega dela. Med drugim v poročilu ministrstva piše »menimo, da ne gre za avtorsko delo Aleksandre Pivec« ter da »ni razvidno njeno avtorsko delo«. Hkrati so določene njene tekste našli objavljene na spletu, denimo na spletni strani regionalne razvojne agencije Zeleni kras, ali pa se teksti, ki naj bi jih spisala ona, pojavijo tudi pri drugih zunanjih izvajalcih.

Na gospodarskem ministrstvu so omenjene nepravilnosti zaznali oktobra. Zato so zadržali eno od izplačil ter okrožnemu državnemu tožilstvu naznanili sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin pri projektu zoper turistično gospodarsko zbornico, njeno direktorico Klavdijo Perger in druge. Med sodelavci pri projektu je bila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, takrat še državna sekretarka na uradu vlade za Slovence po svetu.

Dogovorjenega dela menda ni v celoti opravila, poleg tega so nanjo leteli očitki, da je delo, ki ga je opravljala še za ZRS Bistra Ptuj, bilo nezdružljivo z opravljanjem ministrske funkcije.

O tej problematiki so poslanci spregovorili tudi na skupni seji odborov za kmetijstvo in gospodarstvo, kjer so izpostavili, da so anonimke o ministričinem delu začele krožiti potem, ko je najavila kandidaturo za predsednico Desusa.