Karl Erjavec za vse vlade in stranke

Dvanajst let, šest mesecev, tri tedne in en dan je Karl Erjavec že na položaju ministra in v tem času sta ga doleteli dve interpelaciji. Poleg današnje, kjer bodo obravnavali njegovo delo in odgovornost v vlogi ministra za obrambo, še leta 2016, ko je bil v vlogi ministra za zunanje zadeve.

Objavljeno
21. junij 2019 06.00
Posodobljeno
21. junij 2019 07.33
Na vprašanje o zaupanju, Marjan Šarec pravi, da bo moral Karl Erjavec za svoj obstanek prepričati državni zbor. FOTO: Jure Eržen/Delo
Da je interpelacija neutemeljena in brez pravne podlage, je Karl Erjavec komentiral že pred njeno vložitvijo in pri tem vztraja še danes.

A »teflonskemu« ministru se že dolgo ni tako majal stolček, tokrat tudi zaradi njegovih nespretnih in nasprotujočih si pojasnil. Na položaj v vladi se je prvič zavihtel leta 2004, od tam je odšel na položaj okoljskega ministra, a ga je spodneslo računsko sodišče, ki mu je očitalo hudo kršitev pri ravnanju z ločeno zbranimi odpadki. Erjavec je odstopil sam, pozneje pa se je večkrat pošalil, da so ga »odnesle kante«. Zunanji minister je postal pod drugo vlado Janeza Janše in potem vodil diplomacijo še pri Alenki Bratušek in Miru Cerarju. Njegovo ravnanje ob aferi, ki sta jo zakuhala člana arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in agentka Simona Drenik, je sprožilo interpelacijo v režiji SDS in NSi. Erjavec jo je uspešno prestal.

Glede na napovedi političnih strank je pričakovati, da bo interpelacijo prestal tudi tokrat, predvsem zaradi želje koalicije po obstanku.

59 let je Karl Erjavec dopolnil danes

1985 je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani

1990 je nastopil prvo politično funkcijo; na kranjski občini je član izvršnega sveta in sekretar za občo upravo

2001 je bil prvič imenovan na funkcijo državnega sekretarja za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje

2004 je za Desus kandidiral v kranjskem volilnem okraju in zbral le 321 glasov

2004 je bil prvič imenovan na položaj ministra, prevzel je obrambni resor

4585 dni je Karl Erjavec že v vladi


image
INFOGRAFIKA: Delo