Novoustoličeni Erjavec: Možna je tudi manjšinjska vlada

Svet stranke upokojencev ni sprejel ponujenega odstopa predsednika Karla Erjavca. Tomaž Gantar, ki se je omenjal kot njegov morebitni naslednik, je zanikal, da bi se srečal z Janezom Janšo.
Fotografija: Karel Erjavec ni hotel špekulirati o tem, ali bo stranka sprejela njegov ponujeni odstop. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Karel Erjavec ni hotel špekulirati o tem, ali bo stranka sprejela njegov ponujeni odstop. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Obstanek dolgoletnega predsednika Karla Erjavca na čelu stranke je podprlo 44 od 57 prisotnih članov sveta. »Mandat pomeni polno podporo. Tudi na izvršenem odboru je bila popolna podpora. Ponudil sem odstop, ker tudi sam nisem bil zadovoljen. Je pa ta rezultat dobra popotnica za nadaljnje delo. Treba se je dogovoriti o sestavi nove vlade. Podpiramo levosredinsko vlado. Imel sem tudi že pogovor s Šarcem in mu povedal, da smo pripravljeni iti v levosredinsko vlado. Bodo pa ta pogajanja naporna,« je po svetu stranke povedal Erjavec in izrazil upanje, da ne bo predčasnih volitev.

»Nobene opcije ni, da bi šli v desnosredinsko vlado. Pred volitvami smo podpisali levosredinsko zavezo, žal se ji niso pridružile druge stranke. Stranke Desus v desnosredinski vladi ne bo,« je zatrdil. Ne glede na to, kakšna vlada bo, bo ta nestabilna, je prepričan izkušen politik. »Zna se zgoditi manjšinska vlada. Po mojih občutkih Nova Slovenija ne bo vstopila v levosredinsko vlado«, je napovedal in ocenil, da ima Levica zelo radikalne ideje.



Erjavec je prepričan, da do konca leta nima smisla sklicevati izrednega kongresa stranke, prav tako pa meni, da bi bil izid glasovanja o njegovem ponujenem odstopu enak tudi, če bi bilo glasovanje tajno. »Moram pa reči, da razprava je bila zelo kvalitetna, zlasti na IO smo se poglobljeno pogovorili, kaj je bilo krivo, da nismo ponovili rezultata. Tudi sam sem imel višja pričakovanja, sem še vedno razočaran. V politiki je tako, pridejo zmage, pridejo porazi. Pomembno je, da se iz poraza kaj naučiš,« je poudaril.

Spregovoril je tudi o sodelovanju stranke v vladi Mira Cerarja, katere delo je Erjavec ocenil kot dobro: »Vlada Mira Cerarja je bila uspešna. Mislim, da bodo ljudje šele čez čas videli, kako uspešna je bila.« Na očitek, da je med predvolilno kampanjo povedal marsikatero kritično na račun Cerarjeve vlade, je Erjavec odvrnil, da je bil kritičen le do Cerarjevega odstopa. »Stranka Desus je zaslužna, da v tej vladi ni bilo politične krize. Da ne bi prišlo do politične nestabilnosti, je morala stranka Desusu podpreti nekatere predloge, ki niso bili dobri. Stranka Desus je bila v drugačnem položaju kot SD,« je zatrdil in ponovil, da se je v Cerarjevi vladi ponovno začelo usklajevanje pokojnin.


Gantar: Sodelovanje z Jankovićem kaplja čez rob


Erjavec pred sejo ni hotel ugibati o svoji usodi. »To je stvar odločitve organov stranke in o tem ne bom špekuliral,« je povedal za Delo. Kdor je v politiki, je dodal, mora biti optimist.

V Desusu so razpravljali, kdo je kriv za slab rezultat na volitvah in kakšna je pri tem Erjavčeva odgovornost. Stranka je na volitvah osvojila pet poslanskih mest, pred štirimi leti pa je bilo na njihovi listi izvoljenih kar deset poslancev. Erjavcu se, kot je znano, ni uspelo prebiti čez prag parlamenta. Zdaj je slišati, da naj bi morebitno zagato s svojo službo v prihodnje reševal tako, da bi se »parkiral« na enem od veleposlaništev v tujini. Erjavec pravi, da je to »izmišljotina in da ga ta zadeva ne zanima«.

Eden od treh podpredsednikov Tomaž Gantar je po seji izrazil zadovoljstvo, da Erjavec ostaja predsednik. »Določeni pomisleki tako kot pri mnogih ostajajo. Jaz nisem glasoval, ker so me nehote vpeli v to zgodbo in bi bilo nekorektno,« je ocenil in dodal, da razlogi za slabši rezultat stranke na volitvah niso samo posledica kampanje, »ampak se je kopičilo na dolgi rok. Odgovorni smo vsi. Višje ko si v stranki, bolj si odgoovren. Torej smo odgovorni tudi podpredsedniki. Glavni razlog ni ne kampanje ne sodelovanje z Jankovićem. Morda je bila to kaplja preko roba,« je dejal.

Tomaž Gantar (desno) je zanikal, da bi se v minulih dneh že pogovarjal s prvakom SDS Janezom Janšo. FOTO: Jože Suhadolnik
Tomaž Gantar (desno) je zanikal, da bi se v minulih dneh že pogovarjal s prvakom SDS Janezom Janšo. FOTO: Jože Suhadolnik


Gantar je bil pred sejo, ko še ni bila znana Erjavčeva usoda, do kongresa stranke pripravljen voditi Desus. Včeraj je zanikal informacije, da se je v minulih dneh v tej funkciji že srečal s prvakom SDS Janezom Janšo.

Ob tem je poudaril, da sam ni naklonjen vnaprejšnjemu izključevanju sodelovanja z nikomer, niti z Janšo ne. »Pogovarjati bi se veljalo o vsebinskih oziroma skupnih programskih točkah, ne pa o tem, koga iz pogovorov vnaprej izključujemo,« je dejal. Ne glede na to, da se leva sredina v teh dneh konsolidira okoli Liste Marjana Šarca in da k tem pogovorom Desus ni pripuščen, stranko v prihodnje vidi v levi vladi.



Gantar je še pred časom izjavljal, da ga državna politika ne zanima več in da se vrača v Piran, kjer bo znova kandidiral za župana. Dostopne javnomnenjske ankete mu ne kažejo dobro, saj z 18 odstotki podpore daleč zaostaja za prvouvrščenim iz vrst SD. Gantar pravi, da ankete Desusa kažejo drugače. Njegova vrnitev na mesto prvega človeka Pirana pa da še zdaleč ni samoumevna.
 

Vsi grehi Karla Erjavca


Erjavec je prepričan, da so volilni izplen stranke pomembno krojili tudi napadi na njegove osebne in družinske zadeve ter potvarjanje deset let starih izjav. Eno največjih Erjavčevih napak pred volitvami sogovorniki vidijo v povezavi Desusa z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Največjo odgovornost za to pripisujejo predsedniku stranke, čeprav je sklep o povezovanju pred volitvami sprejel izvršni odbor Desusa. Erjavcu na terenu zamerijo tudi, da je Desus iz sredinske stranke potisnil preveč v levo. Po Gantarjevem mnenju bi bilo zato treba ugotoviti, ali gre pri slabem volilnem izidu za eno napačno potezo ali pa je bilo v preteklosti narejenih več napačnih korakov.



Del stranke na terenu, sinoči so na Kozini odločali o tem še člani južnoprimorskega dela, je po Gantarjevih besedah že sprejel odločitev, da naj Erjavec nosi odgovornost za volilni poraz. 

Erjavec je po naših informacijah v minulih dneh močno lobiral, da bi se ohranil na mestu predsednika stranke. Vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša alternative dosedanjemu predsedniku na čelu stranke ne vidi.
 

Prva seja 22. junija


Po intenzivnem političnem dogajanju v zakulisju v zadnjih dneh je predsednik države Borut Pahor prejel tudi uradni zapisnik o izidu volitev v državni zbor in podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje parlamenta v novi sestavi. Ustanovna seja bo prihodnji petek, 22. junija.

Komentarji: