Kdo je Andrej Fištravec

Šestinpetdesetletni sociolog Andrej Fištravec je v politiki novinec.
Objavljeno
17. marec 2013 22.04
Slovenija, Maribor, 6.2.2013 - FISTRAVEC Andrej, zupanski kandidat foto:Tadej Regent/Delo
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Šestinpetdesetletni sociolog Andrej Fištravec je v politiki novinec, a s svojim značilnim klobukom Mariborčanom znano ime. Že od nekdaj angažiran mislec in publicist je ob izbruhu protestov v Mariboru prestopil iz teorije v prakso in s podporo civilne družbe zbral dovolj podpore za župansko kandidaturo.

Andrej Fištravec se je rodil 18. januarja 1957 v Mariboru. Po osnovni in srednji šoli se je odločil za študij sociologije na sedanji Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je tudi magistriral. Sociološki doktorat je pridobil na sedanji Filozofski fakulteti v Mariboru.

Tam je več kot desetletje delal kot asistent in visokošolski učitelj, vse dokler se ni zapletel v spor s tedanjim vodstvom univerze, ki mu je odvzelo habilitacijo. Do nedavnega je bil zaposlen v mariborski enoti Zavoda RS za šolstvo, sedaj pa je vodja Znanstveno-raziskovalnega centra Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO). Raziskuje predvsem na področju mladine in zasebnega šolstva.

Po lastnih navedbah je že od nekdaj družbeno angažiran. Med drugim je sodeloval pri ustanavljanju mariborskega mladinskega razstavišča Avla, na fakulteti je soorganiziral svobodne katedre in urednikoval na Radiu Študent. Sodeloval je pri ponovnem odpiranju Kluba mladih v Mariboru in zagonu radia MARŠ.

Trenutno je aktiven član odbojkarskega kluba, društva in slovenske zveze za biološko dinamično gospodarjenje, waldorfskega in antropozofskega gibanja. V zadnjih dveh letih se je v javnosti pojavljal predvsem kot soavtor cikla pogovornih srečanj Družabnega družboslovja, ki sta jih vodila z antropologinjo Vesno Vuk Godina.

V ospredje je stopil ob nedavnih množičnih protestih v Mariboru, tako kot komentator kot aktiven udeleženec. Skupaj z drugimi vidnimi Mariborčani, kot so Peter Boštjančič, Vlado Novak, Tone Partljič, Primož Premzl in Boris Vezjak, je spisal manifest Skupaj za Maribor, v katerem so ponudili vrsto idej za prihodnje upravljanje Maribora.

Ta skupina je tudi aktivno podprla njegovo kandidaturo za nadomestnega župana Maribora, medtem ko je uradno kandidaturo vložil s pomočjo podpisov, ki jih je zbral več kot 1200.

Poročen je z znano voditeljico prireditev Ireno Polak Fištravec, s katero imata hčerki Vito in Lucijo.