Kdo je bil Silvester

Dan papeževe smrti so poimenovali silvestrovo.

Objavljeno
30. december 2016 12.30
NEW-YEAR/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Zadnje dni v letu je med najbolj pogostimi vprašanji, ki jih zastavljamo drug drugemu: »Kje boš za silvestrovo?« Silvestrovo je god sv. Silvestra, rimskega papeža Silvestra I. Rimskokatoliško cerkev je vodil v prvi polovici 4. stoletja v času rimskega cesarja Konstantina, ki je dal krščanstvu svobodo, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal pater Metod Benedik.

Papež Silvester, ki je Rimskokatoliško cerkev vodil od leta 314 do 335, je vodenje po patrovih besedah prevzel leto dni po tem, ko je Konstantin dal krščanstvu svobodo.

Kot je pojasnil, je Silvester I. nadaljeval gradnjo lateransko bazilike v Rimu, začel pa je graditi tudi cerkev sv. Petra v Vatikanu. V njegovem času je cesarstvo navzven začelo dobivati krščanske poteze. Cesar Konstantin je leta 315 namreč odpravil križanje, leta 321 pa je proglasil nedeljo za Gospodov dan in dan počitka v vsem cesarstvu.

Znana je legenda, po kateri naj bi krstil cesarja Konstantina. Vendar je cesar v resnici krst prejel šele malo pred svojo smrtjo leta 337, je poudaril pater Metod Benedik.

Po njegovih besedah so papeža Silvestra kmalu po smrti 31. decembra 335 začeli častiti kot svetnika. »Spominjali so se ga na dan, na katerega je umrl, ki pa je hkrati dan rojstva za nebesa,« je spomnil.

Dan papeževe smrti so poimenovali silvestrovo. »Od leta 335 torej poznamo zadnji dan v letu kot silvestrovo,« je sklenil pater Metod Benedikt.

Silvester je eden prvih svetnikov, ki niso bili mučenci. Je zavetnik domačih živali in priprošnjik za dobro letino krme.