Po sledi današnje anonimke: od kod in zakaj

Socialna omrežja lahko tudi diskreditirajo, zavajajo, blatijo.

Objavljeno
29. november 2012 08.49
Posodobljeno
29. november 2012 09.09
regent radar
Nina Čakarić, Sonja Merljak, Delo.si
Nina Čakarić, Sonja Merljak, Delo.si

Ljubljana – To najbolje kaže prav današnji primer anonimnega pisma, v katerem avtor poimensko, vendar brez dokazov navaja, da so organizatorji mariborskih demonstracij Saša Pelko, Marko Pigac in Matej Špehar.

Po trditvah avtorja anonimke ne gre za spontano, temveč organizirano dogajanje. Toda kako to, da so »obtoženi« ravno tisti, ki so tako ali drugače poročali z demonstracij?

Očitno sta vsaj Špehar in Pigac, ki sta na protestih v Mariboru delala za različne medije, nekomu stopila na žulj.

Kako se je vse skupaj danes začelo?

Danes zjutraj je po spletu zakrožilo sporočilo, da so organizatorji protestnega vala po Sloveniji in požigov radarjev konkretni ljudje z imeni in priimki. »Anonimnih pobudnikov ni,« je zapisal avtor sporočila »Igor Bevk« in kot člane organizacijske ekipe navedel Saša Pelka, Marka Pigaca in Mateja Špeharja.

Igor Bevk je verjetno (v tem primeru) izmišljeno ime, sama pošta pa je prišla z »avtorjevega« Hotmail računa.

Kdo so Pelko, Pigac, Špehar?

Saša Pelko je lastnik in direktor podjetja Mediasplet d.o.o., ki izdaja spletno stran www.izklop.si, sicer pa je tudi svetnik Zares v Miklavžu na Dravskem polju. Je nekdanji član strank AS in kasneje Zares, na svetniških volitvah v MB pa je bil eden izmed elektorjev. Volitev se je udeležil z majico Gotof je! – iz česar lahko sklepamo, da najbrž ni glasoval za Kanglerja.

Marko Pigac je dolgoletni freelance fotograf, ki sodeluje z raličnimi mediji.

Matej Špehar pa je eden najbolj znanih slovenskih strokovnjakov za Facebook. Na zadnjih mariborskih demonstracijah je na spletni strani Livestream organiziral prenos v živo demonstracij iz mariborskega trga, ki so ga prikazovali na spletnem portalu časnika Večer. Je nekdanji novinar Radia Hit in prijatelj Saša Pelka.

Za začetek smo poklicali Marka Pigaca, ki je navedbe odločno zavrnil.

Marko Pigac: To je velika laž

Ko fotograf Marko Pigac razmišlja, kdo bi lahko imel motiv za laži, objavljene v anonimki, najprej pomisli na spletni portal Politikis. Z njimi je v preteklosti sodeloval, vendar so se razšli zaradi neplačevanja objavljenih fotografij, pravi Pigac. Toda ni se končalo s tem: nekdanji urednik Politikisa Dejan Kaloh, zdaj svetovalec v kabinetu notranjega ministra Gorenaka, je Pigaca obtožil, da mu je prisluškoval, in tudi vložil kazensko ovadbo, vendar jo je tožilstvo zavrglo.

»Sem eden najbolj branih uporabnikov, ki se ukvarjajo s problematiko radarjev v Mariboru in z mariborskim županom Francem Kanglerjem. Ljudi redno obveščam o dogajanjih s terena in Kangler je moja inspiracija že od prvega dne njegovega mandata,« pravi Pigac.

Dodaja še, da se je o anonimki pogovarjal z nekaterimi ljudmi, omenjenimi v članku, in da »večjih bedarij še nismo slišali, anonimka je velika laž«. Sporočilo ga ni presentilo. »Vem, kdo ga je poslal, zato ga pozivam, naj me pokliče. Gre za diskreditiranje mene in za zavajanje javnosti.«

Kdo je organizator protesta? Pigac je prepričan, da so se ljudje sami organizirali, ker jim je vsega zadosti. »V Mariboru si vsi želijo, da Kangler odstopi. Če s tem tiho simpatiziram, ni nič narobe.«

Dejal nam je tudi, da je »organizator demonstracij tako rekoč Franc Kangler osebno. Če bi oziroma ko bo odstopil, se bodo končale tudi demonstracije.«

Pigac tudi odločno nasprotuje besedam iz anonimke, da je zavajal javnost, češ da so Viole napadale policiste. »Jaz sem ostalim novinarjem sporočil, da se Viole kot organizirana skupina protestov niso udeležili.«

Matej Špehar: Kaj hudimana sem počel tam?!

»Res je, v ponedeljek sem bil v Mariboru. Najprej na strehi, nato na ulicah. In povem vam, okus po solzivcu ni ravno gurmanski presežek,« pravi Špehar.

»Zgodba je enostavna. Tako kot so bili v ponedeljek na Trgu svobode parkirani reportažni avtomobili vseh medijskih hiš, tako sem tam tudi sam. Morda sem v skoraj 20-letni medijski zgodovini le dobil občutek, kdaj se bo razvila velika zgodba. In ta se ni začela pisati v ponedeljek, vse skupaj sem opisal že v blogu Facebook revolucija v Mariboru. Vsi novinarji bodo razumeli tisti občutek, ko ne moreš biti doma, ko veš da se zunaj dogaja nekaj velikega. In na nek način smo vsi, ki se aktivno ukvarjamo z družabnimi omrežji novinarji. Na mediju, ki ima navečji doseg v državi. Facebook ima danes 720.000 uporabnikov. Takšnega dometa nima nobena televizija v Sloveniji. Ker je del komunikacijskih servisov naši agenciji to do - communicate online tudi video streaming, je bila odločitev jasna. Naredimo live video prenos iz Maribora. Zakaj? Ker bo to zagotovo najbolj gledana stvar tega trenutka. Pro bono. Zakaj? Ker boljše reference kot rekorden ogled istočasnih gledalcev enostavno ni. In rekord je padel. Peak je dosegel preko 7.145 gledalcev. Po moji oceni je v 90 minutah gledalo preko 15.000 unique uporabnikov.«

Več o Špeharjevem odzivu na njegovi spletni strani.

Tudi tretji inkriminirani »organizator«, Saša Pelko, je to zanikal in se čudil, od kod takšne informacije. Majico je na volitvah resda nosil, to, kot tudi, da je podpornik gibanja, pa je pa tudi vse, kar ima pri tem. Majico je kupil že kakšen teden prej na spletu in ima zanjo račun, pravi.