Kdo vse bo služil na račun zaprtih trgovin

Zaradi zaprtja trgovin ob praznikih bodo dobro služili na bencinskih servisih, v manjših pekarnah in zasebnih trgovinah.
Fotografija: Rast prodaje trgovskega blaga na Petrolovih bencinskih servisih se bo zagotovo nadaljevala. Po novem bodo trgovine ob praznikih in nedeljah zaprte. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Rast prodaje trgovskega blaga na Petrolovih bencinskih servisih se bo zagotovo nadaljevala. Po novem bodo trgovine ob praznikih in nedeljah zaprte. FOTO: Jure Eržen

»Tokrat smo imeli najmanj trikrat večji promet kot ponavadi. Ljudje so kupovali hrano, pijačo in druge gospodinjske izdelke.« Tako je veliko večji obisk na prvi dan zaprtja trgovin opisal eden izmed zaposlenih na Petrolovi bencinski črpalki. Da se je prodaja na praznik Marijinega vnebovzetja zelo povečala, priznavajo tudi v manjših pekarnah v prestolnici.

Z novo kolektivno pogodbo za trgovinsko dejavnost, ki je začela veljati prav na državni praznik, 15. avgusta, so bile vse večje trgovine in trgovski centri po državi zaprti. Po novem bodo trgovine zaprte vseh 15 praznikov, število delovnih nedelj za zaposlene pa se bo povečalo s sedanjih 15 na 20 na leto. Nova kolektivna pogodba pa določa izjeme, kjer bodo potrošniki ob nedeljah in prazniki lahko še lahko nakupovali. Tako bodo brez omejitev odprti bencinski servisi, maloobmejne prodajalne, lekarne, pekarne, slaščičarne in družinske trgovine. Po več letih se je na letošnji praznik Marijinega vnebovzetja prvič zgodilo, da so bile vse trgovine zaprte.



Opaziti je bilo precej večji promet na skoraj vseh Petrolovih poslovalnicah v mestih. »Na nov zakon smo se pripravili, saj smo pričakovali večji promet. Temu primerno smo tudi optimizirali delovne razmere,« pojasnjujejo v Petrolu. Večji obisk kupcev je bil predvsem v mestnih središčih (gre za Petrolove trgovine​ HipShop​), kupci pa so posegali po živilskih izdelkih ter izdelkih za gospodinjstvo in dom. Naj spomnimo, da je Petrol že konec marca napovedal, da bodo v več slovenskih mestih kmalu odprli nove moderne prodajne točke. V središču Ljubljane tako že delujeta dve trgovini Hop In, ena v ožjem mestnem središču, druga na Bavarskem dvoru.

Petrol prodaja Infografika: Delo
Petrol prodaja Infografika: Delo


Povečana prodaja tobačnih in prehrambenih izdelkov


V Petrolu priznavajo, da je bila prodaja izdelkov na državni praznik nekoliko večja, vendar natančnejših rezultatov še nimajo. Podatki o poslovanju družbe v letošnjih prvih treh mesecih kažejo (podatkov o poslovanju v prvi polovici leta še ni), da so s prodajo trgovskega blaga na domačem trgu ustvarili 138,3 milijona evrov, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Najboljše prodajne rezultate so dosegli s prodajo tobačnih izdelkov in prehranskega blaga. Ker bodo še letos odprli dva nova bencinska servisa (enega ob avtocesti v Podlehniku in drugega v Mengšu ob obvoznici, graditi pa bodo začeli tudi nov bencinski servis ob obvoznici na Bledu), se bo rast prodaje trgovskega blaga, tudi na račun zaprtja trgovin, nadaljevala.


S prodajo zadovoljni tudi manjši peki


Večji promet ob državnih praznikih in nedeljah lahko pričakujejo tudi manjše pekarne in zasebne trgovine. V Pekarni Ježica v ljubljanskih Črnučah se je predvčerajšnjim kar trlo ljudi. »Res je, prodali smo veliko več kruha in pekovskih izdelkov kot ponavadi. To se je zgodilo prvič, res ne vem, zakaj. Med kupci je bilo tudi veliko turistov,« je povedal eden izmed zaposlenih. Podobne razmere so opisali v pekarni Domači kruhek v ljubljanskih Kosezah, kjer ponavadi kupujejo zgolj okoliški prebivalci. »Tako velikega prometa nismo pričakovali, prodaja je bila najmanj enkrat večja,« je še dejal eden od zaposlenih.

Komentarji: