Kemis po ugotovitvah inšpektorata kršil okoljevarstveno dovoljenje

Kemis in Emil Nanut sta se že pritožila inšpektoratu za okolje in prostor.

Objavljeno
09. avgust 2018 11.11
Posodobljeno
09. avgust 2018 12.44
Kemis naj bi kršil okoljevarstveno dovoljenje, ker ni zagotovil zajema gasilskih vod in razlitih nevarnih snovi, zaradi česar je nastala okoljska škoda v potoku Tojnica. FOTO: Mavric Pivk
STA
STA
Območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je junija izdala odločbo, v kateri je odločila, da sta Kemis in njegov nekdanji direktor Emil Nanut v dveh točkah kršila okoljevarstveno dovoljenje in zakon o varstvu okolja, med drugim ker ni bil zagotovljen zajem odpadnih vod. Odločitev še ni pravnomočna, danes poroča Dnevnik. Po ugotovitvah inšpektorata na prvi stopnji sta Kemis in Nanut kot odgovorna oseba opustila dolžno nadzorstvo.Kemis je menda tako kršil okoljevarstveno dovoljenje, ker ni zagotovil zajema gasilskih vod in razlitih nevarnih snovi, zaradi česar je nastala okoljska škoda v potoku Tojnica. Poleg tega je domnevno okoljevarstveno dovoljenje kršil tudi, ker na dan inšpekcijskega pregleda konec maja 2017 ni zagotovil obratovanja skladno z dovoljenjem, saj niso ustavili naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.

V okoljevarstvenem dovoljenju piše, da mora upravitelj ustaviti napravo ali njen del, če zaradi kršitve pogojev okoljevarstvenega dovoljenja grozi neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali povzročitev precejšnjega škodljivega vpliva na okolje.

Območna enota inšpektorata je po poročanju Dnevnika ugotovila tudi eno kršitev zakona o varstvu okolja, ker Kemis med 15. majem lani, ko je izbruhnil požar, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu v višini 265.000 evrov, Nanutu pa v višini 12.500 evrov.

Kemis in Nanut sta se po poročanju Dnevnika že pritožila inšpektoratu za okolje in prostor. Če bo odločitev postala pravnomočna, ni znano, ali bo v tem primeru sledil tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je prekrškovni postopek začela lani poleti, odločbo pa je po letu dni izdala v začetku junija letos, še poroča Dnevnik.