Ker trmarijo, bo denar ostal v Ljubljani

Denar ministrstva za obnovo Sokolca v Novem mestu na voljo le do 15. novembra, del še niso začeli.

Objavljeno
11. oktober 2016 20.51
Gregor Macedoni
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
»Novo mesto – Odobreni denar ministrstva za kulturo za nujno obnovo strehe Narodnega doma v Novem mestu bo, kot vse kaže, ostal v državnem proračunu, saj niti na nedavnem sestanku občina in uporabniki doma niso zbližali stališč. Občina vztraja, da morajo člani Avtonomne kulturne cone (AKC) Sokolc zapustiti objekt, ti pa tega nočejo storiti in so se v objektu zabarikadirali. Prenova se zato sploh še ni začela.

Po pogodbi med novomeško občino in ministrstvom za kulturo se bo rok za izvedbo prenove iztekel sredi prihodnjega meseca. »Občina je ministrstvo obvestila, da so zaradi nelegalnih uporabnikov doma začasno zadržali izvajanje del, in nas zaprosila za podaljšanje roka za črpanje odobrenih finančnih sredstev,« je za Delo dejala Lavra Černigoj Blažko z ministrstva za kulturo in hkrati pojasnila, da dopolnilo k pogodbi še ni bilo sklenjeno. Poleg tega je zaradi pravil za izplačila iz državnega proračuna rok mogoče podaljšati za največ deset dni oziroma do 25. novembra.« Ministrstvo za kulturo je odobrilo sofinanciranje interventnega posega na strehi in zamenjavo kritine na Narodnem domu, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena, v višini 56.000 evrov. Občina je z javnim razpisom za prenovo strehe izbrala trebanjsko podjetje Ce-Invest, kjer so zaradi tega, ker del niso mogli začeti, konec prejšnjega tedna umaknili zaporo Sokolske ulice, ki so jo vzpostavili zaradi ureditve gradbišča na objektu.

Dela za 60 dni

Direktor podjetja Franc Cvetan je za Delo povedal, da bodo dela skladno s pogodbo potekala 60 dni. Dejal je, da imajo zaradi tega, ker prenove ne morejo začeti, v podjetju zdaj težave z organizacijo dela. Novomeški župan Gregor Macedoni pravi, da bodo naredili vse, da bo streha obnovljena do 15. novembra. »Sanacija se bo začela takoj, ko bodo zagotovili varnost za vzpostavitev gradbišča, na časovni rok pa bodo vplivale tudi vremenske razmere,« je včeraj za Delo napovedal prvi mož občine.

Predstavnik avtonomistov Sebastjan Šeremet je prepričan, da se jih hoče občina na prefinjen način znebiti za zmeraj, česar pa ne bodo dovolili, zato bodo ostali zabarikadirani v Sokolcu. Dejal je, da se pogovarjajo z arhitekti, ki jim bodo spisali »neodvisno strokovno mnenje«, da so med zamenjavo strehe ljudje lahko v objektu. »Župan ne razume, kaj pomeni avtonomna cona in kaj pomeni biti umetnik, kako nastaja slika in kaj pomeni biti kreativen,« je prepričan Šeremet, ki ta mesec načrtuje dan odprtih vrat, kjer se bodo ljudje lahko na svoje oči prepričali, kaj in kako ustvarjajo člani AKC Sokolc.