Kitajska donacija z maskami že v Sloveniji

Gre za donacijo ustanovitelja Alibababe Jacka Maja.

Objavljeno
20. marec 2020 09.38
Posodobljeno
20. marec 2020 19.04
Zaščitne maske Alibaba so prispele v Slovenijo. FOTO: Jože Suhadolnik
Manja Pušnik, STA
Manja Pušnik, STA
Civilna zaščite je danes v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja. »S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje,« je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin.

Včeraj popoldne so delavci na belgijskem letališču v Liègeu naložili maske na tovornjak, ki so jih dostavili v našo državo. Kot je znano, sta se za donacijo okoli 300.000 mask po telefonu sredi tedna dogovorila Aleksander Čeferin, prvi mož Uefe, in Jack Ma, ustanovitelj spletnega velikana Alibaba. Prevoz zaščitnih mask iz Belgije je organizirala Uprava RS za zaščito in reševanje.

image
Zaščitne maske Alibaba so prispele v Slovenijo. FOTO: Jože Suhadolnik


Minister se je posebej zahvalil predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu, fundacijam, ki so donacijo omogočile, pa tudi transportnemu podjetju, ki je prevoz opravilo brezplačno.

Poudaril je, da dnevno dobivajo informacije o potrebah zdravstvenega sistema. »Dnevno naši logisti po vsej Sloveniji razvažajo najnujnejšo opremo,« je pojasnil. Kot je dodal, vsak dan dobijo tudi poročilo, koliko opreme je prišlo v njihova skladišča in koliko robe je bilo izdane.

image
Zaščitne maske Alibaba so prispele v Slovenijo. FOTO: Jože Suhadolnik


Precej besede pri donaciji je sicer imel predsednik Evropske nogometne zveze Čeferin, ki je poklical svojega prijatelja in ustanovitelja podjetja Alibaba Jacka Maja in ga prosil za pomoč.

Država se sicer v zadnjih dneh trudi, da bi zdravniškemu osebju zagotovila dovolj zaščitnih mask. V četrtek je v Slovenijo prispela pošiljka 413.000 navadnih kirurških mask, ki naj bi jih po napovedih poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana najprej razdelili zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, nekaj jih bo morda lahko šlo tudi v lekarne.

image
Zaščitne maske Alibaba so prispele v Slovenijo. FOTO: Jože Suhadolnik


Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju še enkrat obvestil vse ponudnike zaščitne opreme, naj ponudbe naslovijo na Zavod RS za blagovne rezerve, saj ta vodi postopke javnih naročil za nakup vse zaščitne opreme za preprečevanje širjenja virusa.