Kitajski zid ne bo več siv, temveč mavričen

Na novo podobo ne čaka le Ulica Gradnikove brigade, uredili bodo tudi mestno središče Nove Gorice in magistralo.

Objavljeno
21. februar 2013 10.02
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – 15 stolpnic na Ulici Gradnikove brigade z več kot 800 stanovanji in okrog 2200 stanovalci, ki mu domačini pravijo tudi Kitajski zid in velja za nekakšen zaščitni znak enega najmlajših slovenskih mest, bo doživel korenito prenovo. Sivino na fasadah bodo namreč zamenjale barve mavrice, sočasno bodo poskrbeli še za energetsko sanacijo stolpnic. To pa ni edini korak v sklopu načrtov za temeljito prenove mestnega jedra.

Zazidalni načrt stolpnic ob Ulici Gradnikove brigade (Kare 6), čigar avtor je arhitekt Tomaž Vuga, je nastajal med leti 1972 in 1976, uresničili pa so ga med leti 1978 in 1983. Projektanti so z zasnovo Kareja 6 želeli presekati z dotedanjo prakso poceni stanovanjske gradnje in zgraditi na obrobju mestnega centra razpoznavno urbano strukturo, ki bi pomenila hrbtenico mesta. 15 stolpnic, ki jim domačini pravijo tudi Kitajski zid, so danes prepoznavni znak mesta.

Kot pravi Vuga, bi bila Nova Gorica brez njega ravna kot Sibirija in omejena zgolj na štirinadstropne bloke. Arhitekt je štiri desetletja po nastanku zazidalnega načrta zdaj predstavil še t.i. barvno študijo obnove fasad ob Ulici Gradnikove brigade. »Močno hrbtenico, ki poudarja smer in orientacijo v mestu, bomo zdaj dosegli še z barvami,« poudarja.

Ne bo poceni, a bi bilo dobro

»Bivanje v preurejenih stolpnicah bo bistveno drugačno. Ne gre le za prihranke energije, ampak tudi za občutek topline v prostoru. Doslej sem na ta račun slišal le pohvale. Vsi pričakujejo, da se bo ideja nadaljevala in da jo bomo razvili do konca. Kdaj bo obnova fasad dokončana, je sicer v največji meri odvisno od stanovalcev in tega, ali bo ekološki sklad v prihodnje v rokah še imel finančna sredstva za obnovo,« ocenjuje Vuga, ki je ob novi podobi največjega stanovanjskega kompleksa Nove Gorice predvidel še ureditev njegove okolice, vključno z na novo urejenimi kolesarskimi potmi ob obeh straneh cestišča. Denar EU so v ta namen že pridobili, usoda projekta je odvisna predvsem prihodnjih lastniških razmerjih med SGP Gorica in občino. Če jima bo uspelo najti skupni jezik, bi lahko načrte uresničili še letos.

Doslej sta se za temeljito energetsko prenovo in nove fasade odločili le v dveh od 15 stoplnic. A David Kavčič, direktor družbe Dom, ki s stolpnicami upravlja, zatrjuje, da so že pripravili načrte celovite obnove še za šest dodatnih stolpnic. »Prenova je seveda odvisna od odločitve etažnih lastnikov, ki odločitve o vzdrževanju sprejemajo s 50-odstotno večino, za izboljšave, to je dodatna toplotna izolacija, pa s 75-odstotno večino. Strošek fasade se giblje med 50 in 60 evrov na kvadratni meter. Sočasno je treba urediti še strehe, žlebove, odvode klimatskih naprav, nadstreške, kar za posamezno stolpnico znaša okrog 150.000 evrov. Stanovalci so načrt obnove Ulice Gradnikove brigade za zdaj pozitivno sprejeli. Če bi občina sprejela odlok, ki ureja zunanjo podobo stavb, bi bila prenova zavezujoča,« poudarja.

Nova magistrala v letu 2015

Podobo Nove Gorice bodo sicer že v kratkem dopolnili še z drugimi pridobitvami. Po besedah Nika Jurce, načelnika oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo novogoriške občine, so v tem trenutku najdlje s projekti za ureditev osrednjega dela mesta od Erjavčeve ulice do Bevkovega trga.

»Pridobili smo že gradbeno dovoljenje, potegujemo se tudi za evropska sredstva. Zatem načrtujemo še preureditev celotne magistrale, kjer smo zdaj v fazi izdelovanja idejnih projektov. Tudi v tem primeru računamo na evropska sredstva, saj bi tako projekt lažje izvedli. V nasprotnem primeru bomo zagotovili lastna sredstva, a bo šlo bolj počasi in v več fazah. Nova magistrala bo sicer osrednji del mesta namenila pešcem in kolesarjem. Temu bomo podredili tudi promet, ki do pešcev ne bo nasilen, mesto pa bo naredil bolj prijazno,« ocenjuje Jurca. Dodaja, da bo prenova mestnega jedra stala okrog dva milijona evrov, večino denarja naj bi dobili prav iz namenskih sredstev EU. Za ureditev magistrale bo to finančni vložek podoben.

Če se bo vse odvilo po optimalnem scenariju, bi prenovo Bevkovega trga in dela Erjavčeve ulice lahko dokončali že do konca letošnjega leta, do konca leta 2015 pa naj bi bila zaključena tudi prenova magistrale. Jurca ob tem zavrača nekatere očitke, da bi morala občina v času gospodarske krize denar vlagati v druge projekte.

»Podoba mesta je bila dolga leta zanemarjena. Prenova, ki jo načrtujemo, ni luksuz. Gre zgolj za vzpostavitev normalnih standardov. Mesto ne more biti zanemarjeno in razpadajoče, saj v tem primeru deluje odbijajoče in ne privablja ljudi. Ker prav mesto generira razvoj vsega ostalega, mora v korak s časom. Na ta račun druge naložbe ne bodo trpele. Mestu dajemo zgolj tisti del, ki mu pripada in ki ga dolga leta ni dobilo«.