Kje rad in dobro jem v prestolnici kulture

Mimojede: Hitri vodnik po mariborskih gostilnah.

Objavljeno
15. januar 2012 12.28
Uroš Mencinger
Uroš Mencinger

Kam v evropski prestolnici kulture pred predstavo ali po njej? Kulinarična ponudba v mestu najstarejše trte na svetu sicer še ni na ravni »prestolnice okusov«, toda Maribor, ki ima že dvajset let gospodarske težave, a velike ambicije, se zaveda, da je rešitev (tudi) v turizmu. EPK je zato priložnost in preizkušnja hkrati tudi za mariborske gostince, da drugo največje industrijsko mesto nekdanje države spremenijo v kulinarično destinacijo na stičišču Alp in Jadrana, Evrope in Balkana. Pripravili smo hitri vodnik po mariborskih gostilnah, ki bodo najbolj zanimive za obiskovalce kulturne prestolnice.

Sodobno

Rožmarin

Celovit mestni gostinski koncept, z jutranjimi rogljički in kavo, dopoldanskimi sendviči in sveže stisnjenimi sadnimi sokovi, opoldanskimi hitrimi kosili, popoldanskimi torticami, večernimi velikohodnimi meniji in vinskimi zgodbami ter nočnimi koncerti in koktajli. Štajerski fusion z odprto kuhinjo in velemestnim oblikovanjem.

Gosposka ulica 8, 02/234 3180 in 031 388 179. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 8. in 24. uro, v petek in soboto med 8. in 2. uro; zaprto: nedelja in prazniki. 
www.rozmarin.si

Pri Florjanu

Evropska prestolnica kulture ima svoje srce, sicer majhen trg, toda zato Grajski. In to srce ima svojo gostilno, sicer mlado, a imenovano po svetniku, ki Maribor varuje pred nesrečami že dvesto let. Poskrbljeno je torej za vse – za kulturo, vero, srečo, žejo in dober tek. Na Grajski trg sije sonce, kavarna je tudi slaščičarna, notranji vrt je skrit pred zvedavostjo, jedi so sredozemsko-mariborske in šef je vedno tam.

Grajski trg 6, 059/084 850 in 040 899 365. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 11. in 22. uro, v petek med 11. in 23. uro, v soboto med 12. in 23. uro; zaprto: nedelja in prazniki. www.priflorjanu.si

Restavracija Terasa

Z novo teraso se je Mariboru odprl nov pogled! Ne le razgledno. Nikjer drugje ne švigajo avtomobili tako blizu, pa se sploh ne sliši. Nikjer drugje ni Drava tako široka, pa zaparkirani Lent sploh ni moteč. Nikjer drugje ni Pohorje tako nizko, pa Terasa sploh ni visoko. Ne le novi hotel sredi mesta, tudi nova restavracija na njegovi terasi je dober obet za evropsko prestolnico kulture.

Ulica kneza Koclja 22 (v hotelu City), 02/621 2500. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 11. in 23. uro, v petek in soboto med 11. in 24. uro, v nedeljo med 11. in 22. uro. 
www.cityhotel-mb.si

Mak

Odklop! Ne glejte ne levo ne desno, ne prepustite se prvim vtisom, ne iščite tistega, kar že poznate. Pozabite, kje ste, in odmislite vse, kar veste ali ste prebrali o dobrih gos­tilnah. Le prepustite se znanju in ustvarjalnosti kuharja. Mariborski Mak in njegov chef David Vračko sta upanje, da Maribor ne bo le prestolnica kulture, temveč tudi okusov!

Osojnikova 20, 02/620 0053. Odprto: od ponedeljka do sobote med 11.30 in 21.30; zaprto: nedelja. 
www.restavracija-mak.si

Hotel Arena

Pozimi so v njej najboljše smučarke na svetu, poleti pa najboljši nogometaši na Balkanu. Športni hotel z ambiciozno kulinariko za kulinarične rekreativce. Arena je sicer na (največjem slovenskem) smučišču, a je vseeno raje sodoben mestni hotel, ki se ponaša z najlepšo teraso v mestu, zato za vikend z all you can eat privablja Mariborčane v največjo mestno telovadnico, med tednom pa s sodobno regionalno kulinariko poslovneže v ciljno areno Zlate lisice.

Pot k mlinu (Snežni stadion pod Pohorjem), 02/614 0950 in 031 200 733. Odprto: vsak dan med 12. in 22. uro. www.pohorje.org

Tradicionalno

Gostilna Anderlič

V obokani kleti so veliki sodi, šank je dolg in poln, sob je dovolj za slavja, sveče in stalne družbe, vsi se tikajo in opravljajo, postrežba je hitra in stalna, kuhinja polna znanih vonjev in cvrtja, vrt je pod kostanji, sosedje pa so že vsega vajeni. Anderlič je mariborska gostinska institucija. Ni sicer edina, toda če vas na hribu za Kalvarijo ne pozdravijo po imenu in če vi ne poznate vsaj petih omizij, potem (še) niste Mariborčan.

Za Kalvarijo 10, 02/234 3650. Odprto: od torka do četrtka med 10. in 23. uro, v petek in soboto med 10. in 1. uro; zaprto: ponedeljek. 
www.gostilna-anderlic.si

Gostilna Pri lipi

Pri Lipi redni gostje najprej po­zdravijo gospodarja Janeza za točilnim pultom, potem pa vprašajo gospodarico Ireno: »Kaj bo pa danes dobrega?« A potem naročijo, seveda, vedno isto. Ocvrtega piščanca oziroma pohano kuro! Trdna, družinska in tradicionalna gostilna z domačo hrano (piščančja obara, svinjska pečenka, kuhana govedina, pečenica z zeljem), v kateri ni presenečenj. Gre le za odločitev, z ali brez kože. Pa štrudelj – najboljši je z domače češnje – je vedno vroč.

Lackova cesta 44, 02/613 1733. Odprto: od torka do sobote med 9. in 22. uro; zaprto: nedelja in ponedeljek.

Gostišče Veronika

Če si v Mariboru, moraš tudi na Pohorje. Če si na Pohorju, moraš še k Veroniki. Cesta na Pohorje je sicer stara, toda Veronika je tradicionalna. Jedilni list je sicer debel, toda naroča se le z enega lista, na katerem piše: »Danes priporočamo!« Torej: gobova in goveja juha, govedina s hrenom, srna v lovski omaki, pečena svinjska rebrca, nadevane telečje prsi, domače koline, šarlota, jabolčni zavitek. Seznam, kaj se v Mariboru je v nedeljo.

Slivniško Pohorje 3, Pohorje, 02/603 5060. Odprto: od torka do nedelje med 10. in 22. uro; zaprto: ponedeljek.

Štajerc

Že ime pove vse, pa še čisto v središču je. Ni sicer le štajerska kuhinja, a je vse, kar Štajerci sredi mesta hit­ro in vsak dan radi naročajo. Pivska klobasa, krača in lignji, chimichanga. Blizu, poceni in hitro. Največja pivnica (lastno pivo: svetlo, temno in zeleno) in največji vrt (z drevesi brez krošenj).

Vetrinjska ulica 30, 02 234 4234. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 9. in 24. uro, v petek med 9. in 1. uro, v soboto med 10. in 1 uro, v nedeljo med 10.30 in 22.30. 
www.stajerc-mb.si

Žar

Gala žar

Srbske specialitete z žara na drav­skem obrežju. Vse je dobro; le to ne, da preveč poješ.

Loška ulica 10, 02/252 3600 in 051 304 030. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 11. in 23. uro, v petek in soboto med 11. in 1. uro, v nedeljo med 12. in 18. uro.

Stari gril

Čevapčiči v lepinji zaradi Starega grila niso le bosanska specialiteta, temveč tudi mariborska! Marmor in dizajn.

Glavni trg 5, 02/250 2300 in 051 602 302. Odprto: od ponedeljka do sobote med 8. in 22. uro; zaprto: nedelja.

Gril Ranca

Dravska promenada, zimski vrt in najboljša pleskavica v mestu. Če bi flosarji še vedno pluli, bi se privezali pri Ranci.

Dravska ulica 10, 02/252 55 50. Odprto: od ponedeljka do sobote od 8. do 23. ure; zaprto: nedelja.

Etno hiša Baščaršija

Kakor na pravi Baščaršiji! Sarmice, dolmice, burek in, seveda, čevapčiči.

Poštna ulica 8, 02/250 6359 in 040 696 414. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 8. in 24. uro, v petek in soboto med 9. in 2. uro; zaprto: nedelja in prazniki. 
www.bascarsija.si

Mimojede

Gostilnica na vogalu

Preprosto v Gosposki ulici. Slovenska, domača in Saškina kuhinja, na hitro, toda s srcem.

Gosposka ulica 30, 031 322 218. Odprto: od ponedeljka do sobote med 7. in 16. uro; zaprto: nedelja

Bistro Arty

Kar Arty skuha, njegovi gostje pomažejo s kruhom. Kot doma, čeprav med delovnim časom.

Slovenska ulica 20, 02/620 0816 in 041 365 316. Odprto: od ponedeljka do petka med 10. in 20. uro, v soboto med 9. in 14. uro; zaprto: nedelja.

Isabella

Poštna ulica se je kar na lepem spremenila v najbolj družabno ulico Maribora. Ima to kaj opraviti tudi s pojavom Isabelle? Opoldne velika skleda solate, zvečer pa velik kozarec vina.

Poštna ulica 3, 059 959 450. Odprto: od ponedeljka do četrtka med 8. in 24. uro, v petek in soboto med 9. in 2. uro; zaprto: nedelja. 
www.isabella.si

Leon

Tudi sendviči so lahko kreativni. Najbolj velemestna gostilna največ­jega mariborskega (gimnastičnega) trga. Pa je le fast-food, toda – fine (po štajersko: fajn).

Trg Leona Štuklja 3, 030 324 443. Odprto: od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, v soboto med 9. in 15. uro; zaprto: nedelja. 
www.prileonu.si