Kljub kršitvam direktorica ostaja

ZD Radeče: svet zavoda ni odstavil Ingrid Sotošek Kus; proti razrešitvi in ovadbi so bili štirje od sedmerice.

Objavljeno
16. junij 2017 00.12
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Radeče − Zaradi glasovanja o predčasni razrešitvi Ingrid Sotošek Kus s položaja direktorice zdravstvenega doma (ZD) so Radeče v šoku. Razrešitev je zahtevala ustanoviteljica ZD občina, a Kusova ostaja na položaju proti volji občine zahvaljujoč podpori štirih članic sveta od sedmih, ki so glasovale proti razrešitvi − med njimi tudi predstavnica občine Zdenka Hudoklin.

»Nekateri se ne zavedajo, kakšno odgovornost so prevzeli, ko so glasovali proti razrešitvi,« pravi župan Radeč Tomaž Režun: »Prevzemajo odgovornost za vse domnevne nepravilnosti in za vse sume kaznivih dejanj.« Režun se je odločil vzeti zdravstvene vajeti trdneje v roke, ko so hujše kršitve predpisov in nepravilnosti v poslovanju ZD odkrili občinski nadzorniki.

Ti Kusovi očitajo kar sedem kršitev: med drugim pridobitev protipravne premoženjske koristi in oškodovanja ZD, saj je menda v istem času opravljala delo na dveh lokacijah. Poleg tega se ni izločila iz postopka, ko so v ZD odločali o zaposlitvi njene hčerke. Nadzor je pokazal tudi nezakonitosti v imenovanju nekdanje predsednice sveta, glavne medicinske sestre v ZD, katere pristojnost je bilo tudi podpisovanje nadur direktorici. Skupaj naj bi si izplačali za okrog 200.000 evrov nadur. Kusova tudi ni obveščala občine o pogodbah o zaposlitvi in ni nabavila naprave za elektronsko evidentiranje delovnega časa, kot ji je naložil svet ZD. V petih letih si je menda izplačala za dobrih 160 tisočakov ali več kot 4700 nadur − kar je okrog tisoč na leto.

Predlog kazenske ovadbe

Kusovi so sredi maja vročili sklep o razrešitvi. Nanj je odgovorila prek pooblaščenca − brez pravnih in zakonsko podprtih dokazov, so ocenili v svetu ZD. Na podlagi dokumentacije v zvezi z ponarejanjem delovnega časa (nadurnega dela), nezakonito izplačanimi potnimi stroški, sklepanjem podjemnih pogodb in drugimi ugotovljenimi nepravilnostmi je svet ZD na sredini seji poleg razrešitve proti Kusovi predlagal tudi kazensko ovadbo. Celotno dokumentacijo je že prejelo ministrstvo za zdravje, dokumentacijo v zvezi z obračunom stroškov na delo in popravek evidenčnega lista delovnega časa direktorice pa so nameravali zaradi oškodovanja javnih sredstev odstopiti pristojnemu državnemu tožilstvu.

A četverice v svetu ZD vse to ni prepričalo. Glasovala je proti razrešitvi Kusove in ovadbi. Poleg Hudoklinove sta bili proti še delavki ZD Miroslava Gorenjec in Helena Brilej ter nadomestna članica sveta, predstavnica celjske zdravstvene zavarovalnice Marina Senčar. Zanimivo, da se je zadnja na stran Kusove postavila tudi aprila, ko je župan Režun svetu ZD predlagal, naj glasujejo o razrešitvi Kusove. Takrat je Senčarjeva ocenila, da za odločanje o čem takšnem v gradivu ni dovolj tehtnih informacij.

Podobno še zdaj trdi tudi Hudoklinova, ki je kot predstavnica občine na tokratni seji sveta ZD glasovala v nasprotju z interesi občine. Za Delo je podporo Kusovi pojasnila: »V zvezi s kršitvami, ki so ji jih očitali, je bilo predstavljeno le več mnenj, pristojne službe od ministrstva, KPK, Računskega sodišča do zdravniške zbornice in inšpektoratov, ki bi strokovno opredelile kršitve in jih utemeljeno dokazale, pa niso poslale ničesar.«

Kusovi bo mandat na čelu ZD potekel leta 2018. Režun je prepričan, da bo od tam odšla prej.