Kljub novim bolj iskana rabljena stanovanja

Na Hrenovici na Jesenicah uradno odprli štiri bloke. Cene stanovanj v Radovljici polovico višje.

Objavljeno
20. junij 2016 22.49
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Stanovanjski trg na zgornjem Gorenjskem se prebuja, med kupci je spet več optimizma, vendar ti povprašujejo predvsem po rabljenih stanovanjih. Kljub temu v družbi Anepremičnine pričakujejo, da bodo v naselju Gorenjski sonček, ki so ga na Hrenovici na Jesenicah uradno odprli konec prejšnjega tedna, do izteka leta prodali četrtino od skupaj 62 stanovanj.

Na Jesenicah je največ povpraševanja po rabljenih dvosobnih stanovanjih s površino do 50 kvadratnih metrov in ceno do 60.000 evrov, manj za novogradnje, pravi Danijel Smuk iz nepremičninske agencije Smuk. Ugotavlja, da je trg z nepremičninami postal bolj živahen, na kar vplivajo tudi ugodnejša posojila bank.

Borut Kordež iz nepremičninske agencije Makler Bled pravi, da je več zanimanja za stanovanja v Radovljici, kjer je treba za kvadratni meter rabljenega stanovanja odšteti 1600 evrov, kar je dvakrat toliko, kot po Smukovih navedbah stane kvadratni meter rabljenega stanovanja na Jesenicah: od 750 evrov do 850 evrov. Nepremičninska posrednica Marjana Stegnar z Jesenic je povedala, da so tamkajšnja manjša stanovanja zanimiva tudi za starejše z območja širše Gorenjske, ker imajo v bližini dostopno celovito zdravstveno oskrbo.

Prodanih šest stanovanj

Gregor Žviplelj, direktor družbe Anepremičnine, ki je vodila projekt Gorenjski sonček, je povedal, da uporabno dovoljenje za štiri nove bloke na Hrenovici pričakujejo v teh dneh, doslej pa so prodali šest stanovanj od 62 za ceno od 1250 evrov do 1350 evrov za kvadratni meter. Pravi, da so po pripravi ugodnejših pogojev za mlade družine opazili več zanimanja.

Nova stanovanja na radovljiškem Vurnikovem trgu po besedah Simona Zoreta iz družbe Perina, ki je zgradila stanovanjsko sosesko, stanejo približno 2100 evrov za kvadratni meter. Doslej so po njegovem prodali 38 od 93 stanovanj, 15 so kupci rezervirali, vsa pa nameravajo v promet spraviti do konca leta. Zore pravi, da so med kupci poleg domačinov in Gorenjcev tudi Ljubljančani. »Na Jesenicah je manjša kupna moč kot v Radovljici in zato so tudi stanovanja cenejša,« je skoraj 50-odstotno razliko v ceni novih stanovanj med 17 kilometrov oddaljenima krajema komentiral Kordež.