Kljub pomislekom napovedali podporo

Pokojninske spremembe so le »poskus«, daleč od reformnih.
Fotografija: Predlog bo glede na napovedi poslanskih skupin ocenjen kot primeren za nadaljnjo obravnavo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predlog bo glede na napovedi poslanskih skupin ocenjen kot primeren za nadaljnjo obravnavo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Najpomembnejše novosti novele pokojninskega zakona, ki so ga danes prvič obravnavali poslanci, prinašajo dvig odmernega odstotka za moške ter tudi za minimalno, vdovsko in invalidsko pokojnino. Tisti, ki bodo po izpolnjenih pogojih za starostno pokojnino želeli delati še naprej, pa bodo, brez prekinitve delovnega razmerja in mnenja delodajalca, ob plači prva tri leta prejemali 40 odstotkov pokojnine, po tem pa 20.

A napovedane spremembe, s katerimi po besedah sekretarja na ministrstvu za delo Tilna Božiča želijo zagotoviti dostojne pokojnine in podaljšati delovno aktivnost, so daleč od reformnih, ki bi zagotovile dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema. Na to so opozorili v NSi in SDS, ker pa gre vendarle za »poskus nekaj spremeniti«, pri glasovanju prihodnji teden noveli ne bodo nasprotovali. Podobno napovedujejo v Levici, kjer pa obljubljajo še vložitev dopolnil, s katerimi bi se dvignila zagotovljena pokojnina in odmerni odstotek za invalidske pokojnine. Koalicijski peterček spremembe ministrstva za delo podpira, a so tudi med njimi pomisleki, v Desusu si, na primer, želijo prehodno obdobje za zviševanje odmernega odstotka za moške prepoloviti.

Da bi bilo treba s pripravo prave pokojninske reforme začeti takoj v začetku leta 2020 – s čimer se strinjajo tudi socialni partnerji, s katerimi so trenutne spremembe usklajene – pa opozarja tudi direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež. V prispevku ob dnevih slovenskih pravnikov je med drugim spomnil, da vlada lahko gradi na že usklajenih izhodiščih o pokojninah, ki so jih julija 2017 sprejeli socialni partnerji po intenzivni razpravi o posameznih ukrepih bele knjige.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Preberite še:

Komentarji: