Kljub potresu upoštevajte varnostna pravila koronavirusa

Seizmologi so danes prejeli več klicev občanov z območja ob meji s Hrvaško. Ljudje so iskali nasvete, kako v izrednih razmerah, ki jih je povzročil koronavirus, ravnati ob potresu.

Objavljeno
22. marec 2020 11.30
Posodobljeno
22. marec 2020 13.42
Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.24 zabeležili potres z magnitudo 5,1. FOTO: Damir Sencar/Afp
J.P., STA
J.P., STA
Potres, ki je danes stresel Hrvaško, smo čutili tudi skoraj po vsej Sloveniji, še posebno je tresenje tal vznemirilo prebivalce ob hrvaški meji. Seizmolog z Agencije RS za okolje Mladen Živčić je zato poudaril, da naj se ljudje ne zbirajo na odprtem in naj predvsem upoštevajo zaradi epidemije novega koronavirusa zapovedano razdaljo med ljudmi.

Seizmologi so danes prejeli več klicev občanov z območja ob meji s Hrvaško. Ljudje so iskali nasvete, kako v izrednih razmerah, ki jih je povzročil koronavirus, ravnati ob potresu. Uprava RS za zaščito in reševanje bo zato po napovedih Živčića posodobila svoje napotke za ravnanje ob potresu v razmerah, ki se nanašajo na koronavirus.

image
Po Zagrebu bodo začeli kmalu odpravljati škodo po potresu. FOTO: Damir Senčar/Afp


Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.24 zabeležili potres magnitude 5,1. Epicenter je bil 110 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Zagreba. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Sledili so številni popotresni sunki, najmočnejši med njimi z magnitudo 4,4 je bil ob 7.01. Po ocenah seizmologov intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla 5. stopnje po evropski potresni lestvici.

Po besedah Živčića so potres najbolj čutili v krajih bliže Zagrebu, na primer v Brežicah in na Bizeljskem. »Za zdaj nismo dobili poročil o kakršnikoli škodi. Glede na to, kakšna je bila moč potresa, škode tudi ne pričakujemo,« je pojasnil. Spomnil je, da smo v Sloveniji leta 1998 imeli še močnejši potres od današnjega – velikonočni potres z magnitudo 5,6, ki je takrat prizadel Posočje.