Kljub trhlemu sodelovanju Erjavec računa na Levico

Čeprav Levica, ki bi lahko z rušenjem ministra Karla Erjavca zamajala vlado, napoveduje, da bo odločitev sprejela v naslednjem tednu, je najbolj verjetno, da svojih glasov podpore ne bodo pridružili glasovom SDS, NSi in SNS. Opozicijsko obračunavanje bi zunanji koalicijski partnerici lahko celo koristilo pri izpolnjevanju zastavljenih ciljev.
Fotografija: »Kar zadeva Levico, imamo z njo podpisan poseben dogovor, v katerem je jasno napisano, da Levica ne bo podpirala interpelacij,« pravi Karl Erjavec. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
»Kar zadeva Levico, imamo z njo podpisan poseben dogovor, v katerem je jasno napisano, da Levica ne bo podpirala interpelacij,« pravi Karl Erjavec. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – »Pričakujem podporo,« obrambni minister Karl Erjavec jasno odgovarja na vprašanja o podpori Levice na napovedani petkovi interpelaciji in ga očitno prav nič ne skrbijo nenavadne povezave med SDS in Levico.

Da koalicija z Levico sodeluje, vendar pa Levica včasih sodeluje tudi s SDS, je po koalicijskem vrhu pikro komentiral že predsednik vlade Marjan Šarec, s čimer je verjetno ciljal na nedavno glasovanje na odboru za obrambo. Opozicija je s podporo Levice ustavila postopek sprejemanja strategije nacionalne varnosti. Pred tem pa so se poenotili že pri zahtevi za oceno ustavnosti nekaterih členov novele zakona o kazenskem postopku in predlogu zakona o skupnosti študentov, ki bi določil, da bi Študentska organizacija Slovenije postala pravna oseba javnega prava.

Koordinator Levice Luka Mesec poudarja, da je povsem jasno, da imajo sporazum o sodelovanju sklenjen s koalicijskim peterčkom, a se »sodelovanje doslej ni najbolje obneslo«.

Njihov monitor ukrepov, ki meri uresničevanje projektov s koalicijskega sporazuma, je za zdaj obarvan rdeče, zato so v Levici protestirali pri predsedniku vlade.
 

Sodelovanje s koalicijo se doslej ni najbolje obneslo, pravi Luka Mesec in po zadnjih zagotovilih premiera dodaja, da bo pred parlamentarnimi počitnicami jasno, ali mislijo resno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sodelovanje s koalicijo se doslej ni najbolje obneslo, pravi Luka Mesec in po zadnjih zagotovilih premiera dodaja, da bo pred parlamentarnimi počitnicami jasno, ali mislijo resno. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Prišli smo do popravnega izpita«


Njihov »prvi veliki projekt«, sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim so, kot pravijo, želeli preprečiti privatizacijo zdravstva od znotraj, je padel na zdravstvenem odboru, čeprav je bil usklajen z ministrstvom za zdravje in koalicijo. »Rezultat je, da smo ponovno pri pogovorih in da imamo ponovno usklajeno rešitev, ki bo šla v kratkem v obravnavo. Tukaj smo prišli do popravnega izpita,« pojasnjuje Mesec, ki je skupaj s strankarskimi sodelavci na sestanku pri Marjanu Šarcu prejšnji teden dobil zagotovilo, da bodo še pred državnozborskimi poletnimi počitnicami v koaliciji podprli tri njihove projekte, in sicer omejitev provizij nepremičninskih agentov, prenos najprimernejših nepremičnin in stavbnih zemljišč z DUTB na stanovanjski sklad, pri čemer sami zahtevajo neodplačen prenos, ter zvišanje urne postavke za študentsko delo s 4,89 evra na 6,34 evra na uro bruto.

Z dodatnimi zagotovili tako Levica nima razloga, da ne bi upoštevala določbe v sporazumu, ki jo zavezuje, da ne podpira interpelacij ministrov.

A če do parlamentarnih počitnic, ki se začnejo 16. julija, koalicija ne bo podprla projektov Levice in s tem pokazala, da »misli resno«, si bo koalicija odprla novo fronto z Levico. Čaka jo namreč sprejemanje proračuna za prihodnji dve leti, ki ga mora predvidoma septembra potrditi državni zbor.

Preberite še:

Komentarji: