Ključni so znanje in izkušnje, da si mladi priložnosti poiščejo sami

Glavni problem je še vedno zaposlovanje, ki vpliva na osamosvajanje. OZN poziva k izkoreninjenju revščine mladih.

Objavljeno
11. avgust 2016 20.32
C. R.
C. R.

Ljubljana – Bodite odločevalci, pojdite na volitve in izrazite mnenje, poziva Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS). Eden ključnih problemov mladih je še vedno zaposlovanje, ki vpliva na osamosvajanje: od urejanja stanovanjskega vprašanja do ustvarjanja lastne družine, s tem pa tudi na udeležbo v družbenem življenju.

Delež mladih, to je starih med 15 in 29 leti, se zmanjšuje; v začetku leta so predstavljali 16 odstotkov prebivalcev, še pred desetimi leti pa 20 odstotkov. Po podatkih iz lanskega leta se jih je polovica izobraževala, tretjina je bila zaposlena.

Jutri, ko je tudi mednarodni dan mladih, vstopa v svet odraslih 78 mladih državljanov.

Tema mednarodnega dne mladih je Proti letu 2030: Izkoreninjenje revščine in doseganje trajnostne proizvodnje in potrošnje.

V Sloveniji živi pod pragom revščine 14,7 odstotka mladih. V primerjavi z letom prej se je ta delež za 0,7 odstotne točke zmanjšal, kljub temu pa ostaja večji kot med splošno populacijo in drugi največji v zadnjih desetih letih. Mednarodni dan mladih je, poudarjajo Združeni narodi, priložnost za vsako državo, da oceni, kolikšen je njen vložek v mlado generacijo, kako izpolnjuje zaveze do nje in na splošno skrbi za blaginjo prihodnje generacije.


Kljub težavam zadovoljni

Raziskovalci so (za leto 2013) ugotovili, da je bilo težavnim razmeram navkljub s svojim življenjem na splošno zadovoljnih kar štiri petine mladih Slovencev, dekleta nekoliko bolj od fantov. Mednarodna primerjava kaže, da je slovenska mladina med nadpovprečno zadovoljnimi v Evropski uniji; najbolj nezadovoljni so mladi v Bolgariji in Srbiji, najbolj zadovoljni pa v Avstriji, na Islandiji in na Finskem.

***

V jutrišnjem Delu in na spletni strani Delo.si preberite:

• Brez poznavanja Evrope ni evropskega državljanstva

• Bodite odločevalci. Pojdite na volitve in izrazite mnenje

• Kako ocenjuješ položaj mladih?