Kmalu začasna zapora, celovita obnova v predalu

Koroška cesta v Mariboru bo na odseku med Strossmayerjevo ulico in Glavnim trgom tri tedne zaprta za avtomobile.

Objavljeno
21. avgust 2015 16.17
POSKUSNO ZAPRTJE KOROŠKE CESTE
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Da bi Koroško cesto, eno od najbolj obremenjenih prometnic v mestnem jedru, približali pešcem in kolesarjem, bo občina začasno spremenila prometni režim na njej in uvedla tudi delno zaporo za avtomobile. S tem želijo razbremeniti mestno središče za do 15 odstotkov prometa.

»Po opravljenih analizah smo prišli do zaključka, da s prometom, kakršen je danes, revitalizacija Koroške ceste ni možna,« je pojasnil Igor Kos iz kabineta mariborskega župana. Omenjena cesta, ki je ena od glavnih povezav v smeri Koroške, je že dolgo preobremenjena, saj se dnevno čez njo pelje povprečno 18.000 vozil, kar pomeni več kot 6,5 milijona vozil letno. Posledično je vozišče dotrajano, stavbe ob Koroški cesti pa večinoma propadajo.

Tudi trije montažni rondoji

V želji, da bi ta cesta v starem mestnem jedru znova postala prva mariborska promenada, so se na Mestni občini Maribor (MOM) odločili, da v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti uvedejo začasne spremembe prometa. Tako bo od 30. avgusta na Koroški cesti na odseku od Prežihove do Strossmayerjeve ulice potekal le enosmerni promet, od 6. do 27. septembra pa bo delno zaprta za motorna vozila na odseku od Strossmayerjeve ulice do Glavnega trga. Dostop bo možen le za javni prevoz, dostavo in stanovalce. Ob novi prometni ureditvi bodo na Koroški cesti tudi postavili tri montažna krožišča in zarisali tri nove prehode za pešce.

Začasna zapora Koroške ceste v Mariboru.

O obnovi mariborske Koroške ceste je sicer govora že več kakor dve desetletji, MOM pa je pred leti tudi že pridobila arhitekturne rešitve za širše območje Glavnega trga. Vendar na natečaju nagrajena rešitev, izdelal jo je arhitekt Bogdan Reichenberg, pozneje ni dočakala izvedbe.

»Reduciranje prometa znotraj starega mestnega jedra je pohvale vredna namera, manj pa način, kako želi občina presekati obstoječe, nevzdržno stanje,« se je na sedaj napovedan ukrep odzval Reichenberg. Spomnil je, da v občinskih uradih razpolagajo s kompletno projektno dokumentacijo za ureditev Glavnega trga in Koroške ceste s prometno študijo vred. »Tukaj je potrebno nadaljevati,« je prepričan Reichenberg.

»Dovolj improviziranja«

Po njegovem mnenju bi bilo ob zaprtju Koroške ceste za promet nujno urediti nove, vzporedne prometne povezave, sicer bodo okoliške ceste »pregorele«, gneča pa se bo prenesla v širši prostor. »Predvsem pa velja poudariti, da je dovolj improviziranja z začasnimi rešitvami, ki običajno delajo škodo,« je dejal Reichenberg.

A kot je pojasnil Marjan Lep z mariborske fakultete za gradbeništvo, je napovedan prvi ukrep na Koroški cesti skladen s sprejeto Celostno prometno strategijo Maribora. Na začetku je zaradi zapore po besedah Lepa razumljivo pričakovati negodovanje voznikov, toda izkušnje iz drugih mest kažejo, da se promet postopoma preusmeri na druge poti. V Mariboru naj bi se večina prometa s Koroške ceste preusmerila na vzporedne ceste in Koroški most.

Nad kršitelje z globo

»V času testne prometne ureditve bomo potek prometa skrbno spremljali z nameščeni števci in bomo v skladu s tem načrtovali najugodnejšo rešitev za varno vodenje kolesarjev in pešcev v mestnem jedru in v prometu,« je povedal Aleš Klinc iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor. »Pravila za dostop do cone bodo označena s prometno signalizacijo. Dostop bo dovoljen stanovalcem in dostavi z dovolilnico, ki jo bodo prejeli pri pristojnem organu. Za voznike, ki bodo kljub novi ureditvi in javnim obvestilom prekršili dovoljen dostop, bo predpisana globa.«

Opisana prometna ureditev bo zaenkrat veljala le do konca septembra; za nadaljnje korake se bodo na MOM odločili po tem, ko bodo videli, na kakšen odziv bo nova začasna ureditev naletela v javnosti.