Kmetijska ministrica pripravljena ponuditi odstop

Aleksandra Pivec je delo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljena nadaljevati, če bo premier Marjan Šarec ocenil, da ji še vedno zaupa.

Objavljeno
02. december 2019 15.47
Posodobljeno
02. december 2019 16.25
Ministrica ponovno poudarja, da je svoje delo opravila v skladu z navodili naročnika, vendar jo žalosti, da so, kot se zdaj izkazuje v poročilu, celoten projekt vodili neustrezno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sandra Hanžič, Suzana Kos
Sandra Hanžič, Suzana Kos
Ljubljana – Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je pripravljena zapustiti funkcijo, če ne uživa več premierovega zaupanja. Premier Marjan Šarec pa poročila gospodarskega ministrstva o vodenju tako imenovanega projekta Sript, na katerega se je ministrica odzvala, še ni prebral, zato ga ne komentira. 
 

Noče vzbujati dvomov


»Vsekakor želim svoje delo na projektu pojasniti tudi predsedniku vlade, se z njim iskreno pogovoriti. Če bo ocenil, da mi še zaupa, sem pripravljena še naprej opravljati delo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če pa tega zaupanja ni ali pa če predsednik meni, da bo moje nadaljnje ministrovanje vzbujalo dvom v javnosti, sem predsedniku pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop,« je sporočila ministrica.

V nadaljevanju se namerava podrobneje seznaniti s poročilom in se pogovoriti z novim vodstvom turistično-gospodarske zbornice, saj so bili njen pogodbeni partner.

image
Erjavec pravi, da je Sript »kar nora zgodba …« FOTO: Blaž Samec/Delo
»Če se ugotovi nezakonitost ali če bo protikorupcijska komisija (KPK) ugotovila nepravilnosti – Pivčeva sama je namreč priznala, da teh prihodkov ni prijavila KPK –, kaj to pomeni za nadaljnje vodenje stranke, če bi jo na kongresu podprli? Dejstvo je, da predsednik stranke ali član vlade ne more biti na tem položaju, če bi se izkazalo, da je ravnal nezakonito ali da je obstajalo kakšno koruptivno tveganje,« je dejal Karl Erjavec v današnjem pogovoru za Delo.

 

Šarec: »Vedno sem zahteval odgovore«


Premier je danes ob robu seje državnega zbora ocenil, da ministrica na področju kmetijstva dela zelo dobro, o nadaljnjih korakih pa se bo odločil, ko bo prebral revizijsko poročilo.

»Danes težko sodim. Karl Erjavec ima legitimno pravico izraziti svoje mnenje. Mislim pa, da bi morali vsi skupaj zdajle biti državotvorni, ne prinašati nekih komentarjev o ministrih in prelagati odgovornosti name. Če so trenja v kakšni stranki, jih ni treba prelagati name odgovornosti, da bi sodil, kdo je primeren za vodenje stranke,« je poudaril Šarec. Do zdaj je vedno zahteval odgovore, zato jih bo tudi od ministrice, je še napovedal.

Kaj pravi končno poročilo?

Služba za razvojna sredstva gospodarskega ministrstva v tako imenovani zadevi Sript ugotavlja, da je turistično-gospodarska zbornica z Aleksandro Pivec sklenila dve avtorski pogodbi (za 3980 in 3670 evrov bruto). Iz poročil o izvedenih delih, ki jih je objavil portal Požareport, ni razvidna količina opravljenega dela. Prav tako poročila, ki jih je spisala kot dokaz za opravljeno delo, ne vsebujejo strokovnih podlag, metodologij ali podobnih gradiv, ki bi dokazovala njeno avtorsko delo.

»Menimo, da ne gre za avtorsko delo Aleksandre Pivec,« so zapisali med drugim. Določene njene tekste so našli objavljene na spletu ali pa se teksti pojavijo tudi pri drugih zunanjih izvajalcih. Ministrstvo bo od zbornice zahtevalo povrnitev denarja, vključno z zamudnimi obrestmi. Poleg tega so oktobra okrožnemu državnemu tožilstvu naznanili sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin pri projektu proti zbornici in njeni takratni direktorici Klavdiji Perger, ki jo je upravni odbor medtem že razrešil.

Aleksandra Pivec je bila tedaj še državna sekretarka na vladnem uradu za Slovence po svetu. Dogovorjenega dela menda ni v celoti opravila, poleg tega so nanjo leteli očitki, da je bilo delo, ki ga je opravljala še za ZRS Bistra Ptuj, nezdružljivo z opravljanjem ministrske funkcije. O tej problematiki so poslanci spregovorili tudi na skupni seji odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo, kjer so poudarili, da so anonimke o ministričinem delu začele krožiti po tem, ko je najavila kandidaturo za predsednico Desusa.