Kmetje v Velikih Laščah zahtevali odstop okoljskega ministra

Pričakujejo tudi davčne olajšave in razvojne spodbude za območja, kjer živijo.
Fotografija: V Velikih Laščah se je zbralo približno sto ljudi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V Velikih Laščah se je zbralo približno sto ljudi. FOTO: Blaž Samec/Delo

Velike Lašče – Sindikat kmetov je na današnjem protestnem shodu, ki se je pričel ob 10. uri, zahteval odstop okoljskega ministra Simona Zajca. Očitajo mu, da je objektivno odgovoren za zdajšnje vsakodnevne napade volkov.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


V Velikih Laščah se je zbralo približno sto ljudi. Predsednik sindikata Anton Medved je v osrednjem nagovoru zahteval, naj se volkove odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.

Po njegovih besedah je država dolžna poskrbeti za »svoje zveri«, da ne delajo škode kmetom, na območjih z zvermi pa naj ljudem zaradi nižje kakovosti življenja nameni davčne olajšave in razvojne spodbude. Sindikat je v protestno peticijo, pod katero je začel zbirati podpise, vnesel tudi poziv k odstopu okoljskega ministra.



FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Medved je napovedal, da bodo s protesti nadaljevali vse do uresničitve njihovih zahtev. Tako bodo čez teden dni organizirali shod v Ilirski Bistrici, čez 14 dni v Gornji Radgoni, še teden dni kasneje pa bodo, če bo treba, prišli v Ljubljano pred državni zbor. Izrazil je prepričanje, da bodo protesti le še pridobivali na množičnosti.

Prav tako zahtevajo odlov ali odstrel volkov ter davčne olajšave in razvojne spodbude za območja, kjer so trenutno naseljene zveri. Nasprotujejo pa temu, da bi celotno podeželje morali ograditi pred zvermi, saj so prepričani, da mora država poskrbeti, da ti ne delajo škode, tako kot so sami dolžni poskrbeti, da njihova živina ne povzroča škode sosedom.



Podpredsednik sindikata Roman Žveglič je ocenil, da njihova dosedanja opozorila vladi in stroki o prepočasnem izvajanju zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave niso zalegla.

Neustrezno izvajanje zakona je po njegovih besedah krivo, da se napadi zveri še vedno in vse pogosteje pojavljajo, pri tem pa nastaja velika škoda. Podobno kot drugi govorci je izrazil pričakovanje, da bodo odgovorni našli prave rešitve, predvsem pa hitreje izvajali tisto, kar jim že zdaj omogoča interventni zakon.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


»Zveri so za v divjino in ne za v vasi. Del stroke, ki je z napačnimi ukrepi povzročil zdajšnje stanje, pri tem pa na veliko zaslužil, naj se čim prej umakne in da besedo resničnim strokovnjakom,« je pozval Žveglič. Po njegovi oceni vladni ukrepi niso le prepozni, ampak tudi premalo konkretni in odločni ter so za kmete žaljivi.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


K udeležbi na shodu pod sloganom Slovenija ne bo zverinjak so pozivali vse, ki so prizadeti zaradi napadov zveri in si želijo ohraniti poseljeno podeželje. Avtobusne prevoze do tja so organizirali z vseh koncev države, povabili so tudi okoljskega ministra, a se je ta zaradi dopusta opravičil, medtem ko je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec prišla v spremstvu svojega državnega sekretarja. Po protestu je na twitterju zapisala, da se strinja, »da je treba vprašanje napadov zveri prepustiti stroki, a ko stroka sprejme odločitev, naj je ne ustavljajo tisti, ki niso del uradno priznane stroke in ki zavirajo strokovno uravnavanje števila zveri«.



Podporo shodu, nekateri pa tudi udeležbo na njem, so napovedali v kmetijsko-gozdarski zbornici ter delu politike. Prišla je poslanka NSi Ivo Dimic, politiki iz vrst SDS, med njimi predsednik odbora za kmetijstvo Franc Breznik, in neparlamentarne SLS, denimo evropski poslanec Franc Bogovič in strankin predsednik Marjan Podobnik. V SLS so napovedali, da bodo v primeru volčjega napada na človeka zahtevali kazensko in materialno odgovornost okoljskega ministra Zajca.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Včeraj ga je državni svetnik Branko Tomažič kazensko ovadil zaradi nevestnega dela v službi. Ovadil je tudi premiera Marjana Šarca, ki je včeraj za STA dejal, da je ovadba popolnoma neutemeljena, saj vlada aktivno rešuje nastale težave.

Komisiji državnega sveta sta sicer v četrtek oblikovali predloge za umiritev nastale situacije, še zlasti sta se osredotočili na potrebo po hitrejšem izvajanju interventnega zakona o odvzemu medvedov in volkov iz narave.



Kmetje so protestirali že aprila. Pred ministrstvom za okolje so napovedali morebitno ustanovitev kmečke varde. FOTO: Blaž Samec/Delo
Kmetje so protestirali že aprila. Pred ministrstvom za okolje so napovedali morebitno ustanovitev kmečke varde. FOTO: Blaž Samec/Delo

Preberite še:

Komentarji: