Zajc: Medved in volk se nista pojavila v teh štirih mesecih, odkar sem minister

Kmetov na sestanku ni bilo, ker okoljskemu ministru ne želijo daljšati mandata. Za sestanek je prepozno, so prepričani v sindikatu.

Objavljeno
13. avgust 2019 11.57
Posodobljeno
13. avgust 2019 17.00
Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ljubljana – »Situacija je posledica dolgoletnega zanemarjanja upravljanja z medvedi in volkovi, saj v zadnjih letih celo ni bilo rednega odstrela in sta se obe skupini živali namnožili. Zavračam vse obtožbe in pozive k odstopu, saj se medved in volk nista pojavila v teh štirih mesecih, odkar sem okoljski minister,« je po sestanku, na katerem so iskali hitre ukrepe za boljše izvajanje interventnega zakona o odvzemu medvedov in volkov dejal Simon Zajc. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, je pa ocenil, da so pozivi k odhodu poceni nabiranje političnih točk, da se ne počuti odgovornega za nastalo situacijo, se pa počuti odgovornega za njeno reševanje.

Tudi zadnji dnevi namreč niso minili brez napadov na drobnico. V soboto ponoči je volk na planini Starijski vrh pokončal vsaj deset ovac, že dopoldne pa so kmetje, zbrani v sindikatu, v Velikih Laščah organizirali protestni shod, na katerem so hoteli opozoriti na nakopičene težave zaradi poseganja volkov na njihova »dvorišča«. Hkrati so zahtevali odstop okoljskega ministra Simona Zajca.

Sestanek je minil brez njihovih predstavnikov, saj menijo, da je zanj prepozno. »Tak sestanek bi bil nujen v času sprejemanja zakona, saj bi lahko z našimi predlogi sprejeli vsebino, ki bi omogočala takojšnjo izvedbo interventnega odstrela ali odlova. Današnji sestanek pa je namenjen predvsem podaljšanju kariere pristojnega in odgovornega ministra,« so zapisali v sindikatu kmetov. Še vedno pričakujejo njegov odhod in že vabijo na nov protest, ki bo ta konec tedna v Jelšanah.

image
Minister je zaradi prepočasnega iskanja rešitev izgubil zaupanje sindikata kmetov. Zaradi tega si je prislužil tudi kazensko ovadbo, ki jo je prejšnji teden vložil državni svetnik Branko Tomažič. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Strah pred kaznimi odpade


Za skupno mizo so tako sedli vsi, ki zakon izvajajo. Ob ministru še državni sekretar kmetijskega ministrstva Jože Podgoršek, predstavniki zavodov za gozdove in za varstvo narave, agencije za okolje, lovske zveze in kmetijsko-gospodarske zbornice. Čeprav so v sindikatu pogovor bojkotirali, so ministrova vrata zanje še vedno odprta. »Kadar koli lahko pridejo, da dorečemo ostale ukrepe,« je napovedal.

Danes so se dogovorili o dveh rešitvah: kako optimizirati izvajanje interventnega zakona in kako izboljšati izvajanje odstrela na področjih, kjer doslej volka ni bilo in zato ni zajet v interventnem zakonu. Lovci so namreč doslej opozarjali na dve večji oviri; območje odvzema je preveč ozko določeno, zaradi česar med njimi vlada velik strah pred kaznimi. Odločili so se, da bosta zavoda za okolje in za varstvo narave upoštevala to, kar zakon dopušča – ne bosta več omejena samo na travnike, ampak na celotno območje, kjer se trop volkov giblje.

Na območjih, kjer volkov prej ni bilo, bodo spremenili sistem izdajanja odločb. Ukinili so obveznost agencije za okolje, da izda odločbo na podlagi zavoda za okolje. Zdaj bo agencija vsakič, ko bo prejela prijavo škode, sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega; največkrat je bil to do zdaj zavod za gozdove. Še vedno pa bosta morala zavoda za gozdove in varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen.

SLS razpisala denarne nagrade

V neparlamentarni stranki SLS so danes lovcem ponudili 500 evrov za vsakega zakonito odstreljenega volka, saj so prepričani, da se, v strahu pred kaznimi, temu izogibajo v širokem loku. Predpisi namreč predvidevajo stroge pogoje, med drugim morajo obstajati dokazi, da je zver pred odstrelom nanizala več napadov. Prav tako morajo uloviti točno določenega volka, sicer jim grozi kazen. Strankin predsednik Marjan Podobnik je dejal, da zveri ne ogrožajo le domačih živali, ampak predstavljajo tudi varnostno tveganje ljudem.

»Ker so se stvari zaradi vsakodnevnih napadov volkov tako zaostrile, da kmete in druge ljudi na podeželju ne skrbi več le škoda zaradi napadov na domače živali, ampak jih je vse bolj strah za svoje otroke pred prihajajočim novim šolskim letom, se je SLS prek svojih članov v sindikatu kmetov in drugih neposredno vključila v aktivnosti za takojšnje zmanjšanje števila zveri na najbolj ogroženih območjih,« so popoldne sporočili iz stranke.