Knjižnica v Mariboru: roki bežijo, z njimi pa tudi obljubljeni milijoni

Rok za obljubljeno finančno pomoč države 
v višini deset milijonov evrov se je iztekel, občina prosila za podaljšanje.

Objavljeno
08. september 2011 09.41
Posodobljeno
08. september 2011 09.49
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Kljub drugačnim napovedim mariborska občina še vedno nima gradbenega dovoljenja za začetek prenove Rotovškega trga z osrednjo enoto Mariborske knjižnice. Obnovo tako prestavljajo iz meseca v mesec, s tem pa je vse bolj negotovih deset milijonov evrov, ki jih je v ta namen obljubilo ministrstvo za kulturo.

Gradbeno dovoljenje bo izdano v kratkem, je zagotovil načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin. Do zamude v postopku izdaje je prišlo, ker bi bilo treba pred začetkom del z lastniki nepremičnin na vplivnem območju skleniti pogodbe o začasni služnosti, kar občini za eno od parcel ni uspelo.

Te težave zdaj menda ni več, saj so deloma spremenili projekt, konkretno način sidranja oziroma zavarovanja gradbene jame, zaradi česar soglasje ni več potrebno. Gradbeno dovoljenje bo tako izdano v kratkem, je napovedal načelnik upravne enote Željko Vogrin, saj je postopek že v zaključni fazi.

Lahko zamuda ogrozi 
izvedbo tega projekta?

Vlada je obljubila, da bo prispevala do deset milijonov evrov, toda pod pogojem, da mariborska občina pravočasno zagotovi potrebno dokumentacijo, prvotno določeni rok pa se je iztekel že konec marca. Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak o morebitni izgubi državnega denarja ni želela ugibati, poudarila pa je, da zamuda zagotovo ni dobrodošla.

»Po načrtih bi se morali do jeseni že izseliti iz prostorov,« je povedala Turjakova. Knjižnica je namreč začetek praznjenja starih prostorov napovedala za sredi avgusta, a so po zapletih z gradbenim dovoljenjem selitev preklicali. Po prvotnem investicijskem programu bi se morala gradbena dela začeti julija ali avgusta 2011, primopredaja objekta pa bi morala biti konec leta 2012.

Občina pričakuje gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ta vključuje izkop in zavarovanje gradbene jame, v tem mesecu, čeprav so še pred nekaj tedni trdili, da ga bodo dobili do konca avgusta. Kdaj bodo dela začeli, pa še vedno ni jasno.

Po izdaji gradbenega dovoljenja bo namreč šele lahko stekel postopek izbire izvajalcev. Iz občine so sporočili, da dokumentacijo za razpise za izbiro izvajalca del, gradbenega nadzora in arheoloških raziskav pripravljajo. Vrednost razpisov je ocenjena na 4,7 milijona evrov, objavili pa jih bodo lahko po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja in sklenitvi pogodbe o sofinanciranju z ministrstvom za kulturo.

Kot so včeraj sporočili iz ministrstva za kulturo, je vlada kot pogoj za financiranje postavila primerljivo finančno soudeležbo Mestne občine Maribor, ki bi morala za to najkasneje do konca marca 2011 zagotoviti vso potrebno dokumentacijo.

»Mestna občina Maribor je prosila za podaljšanje teh rokov. Potrebne dokumentacije doslej še nismo prejeli. Logičen sklep je, da so sredstva ogrožena, če ne bo pravočasno zagotovljena gradbena dokumentacija,« so bili jasni v sporočilu ministrstva. Do kdaj bodo občino čakali, pa niso povedali.