Premiera bi posedli na vroči stol  

Parlamentarni nadzorniki z Matejem Toninom na čelu bodo zaostrovali lov za znanko Marjana Šarca.

Objavljeno
11. december 2019 13.35
Posodobljeno
11. december 2019 21.09
Knovs, ki ga vodi Matej Tonin, bo poleg vodje kadrovske službe in članov razpisnih komisij na Sovi na naslednjo sejo povabil še predsednika vlade Marjana Šarca in državnega sekretarja na vladi Damirja Črnčeca. FOTO: Jure Eržen/Delo
Barbara Eržen, Suzana Kos
Barbara Eržen, Suzana Kos
Ljubljana – Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo po zaslišanju škofljiškega župana Ivana Jordana, glavne inšpektorice za javni sektor Lidije Apohal Vučković in direktorja Sove Rajka Kozmelja nadaljevala s preiskovanjem zaposlovanja na Sovi. Na naslednji seji, ki bo predvidoma konec januarja, si tako želijo zaslišati tudi premiera Marjana Šarca in državnega sekretarja v vladi Damirja Črnčeca, za katera so se v javnosti pojavile špekulacije, da sta posredovala pri zaposlitvi premierove znanke. Oba sta to zanikala, takšnih dejanj kljub nekaterim odkritim nepravilnostim ni zasledil niti inšpektorat.


Septembra so N. H. premestili na delovno mesto v istem oddelku


A Knovs, kjer ima večino opozicija, na podlagi dokumentacije in pogovora z inšpektorico sklepa, da znanka N. H. ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla. Po naših informacijah je šlo za mesto administratorke v oddelku za mednarodno sodelovanje za urejanje logistike dogodkov. Obdržala naj bi ga le, ker je bila z njo 3. septembra sklenjena nova pogodba in kasneje še aneks k pogodbi, s katerima je bila prerazporejena na delovno mesto v istem oddelku, za katero je izpolnjevala pogoje. Med drugim naj bi bili med vzroki njene premestitve tudi pritisk javnosti in grožnje, ki naj bi jih prejemala, o čemer naj bi bila obveščena tudi že policija. Sova pa je pred tem v povezavi z N. H. posvarila tudi detektivsko agencijo, ki jo je najela občina Škofljica, da z zbiranjem obvestil o zaposlenih na agenciji presega svoja pooblastila.

Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe, bi inšpektorat za javni sektor po navedbah Knovsa kadrovski komisiji predlagal razveljavitev pogodbe, so šele dan po končani seji sporočili parlamentarni nadzorniki. Nenavadno se jim zdi tudi, da je N. H. dobila pozitivno zdravniško spričevalo za zaposlitev na Sovi, medtem ko je bila na dolgotrajnem bolniškem dopustu.


image
Knovs, ki ga vodi Matej Tonin, je prepričan tudi, da obstaja sistemski problem, saj Sova zaposluje posameznike, preden ti izpolnjujejo formalne pogoje. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Knovs: Inšpektorat ni preverjal vsebinskih kompetenc


Knovs, ki ga vodi Matej Tonin, je prepričan tudi, da obstaja sistemski problem, saj Sova zaposluje posameznike, preden ti izpolnjujejo formalne pogoje in da je inšpektorat preverjal zgolj listinsko izpolnjevanje pogojev, ne pa vsebinskih kompetenc, saj za to nima pooblastil. Med drugim kot primer Knovs navaja, da za inšpekcijo za javni sektor tako ni bilo moteče, da znanje tujega jezika ni bilo pogoj za zaposlitev na delovno mesto v Sovi.

In ker je direktor Sove z obrazložitvijo, da parlamentarni nadzorniki nimajo mandata za nadzor nad posameznimi zaposlitvami, vnovič zavrnil njihov nadzor, bodo na naslednjo sejo poleg vodje kadrovske službe in članov razpisnih komisij povabil še predsednika vlade in državnega sekretarja Damirja Črnčeca. Vabil še niso odposlali, tako da v kabinetu predsednika vlade za zdaj odgovarjajo, da je še prezgodaj odgovarjati na vprašanja o njuni udeležbi. Je bilo pa s premierovih ust že večkrat slišati očitke, da se Knovs skuša izrabiti v politične namene. Tudi sam poudarja, da Knovs ni pristojen za nadzor te vrste, ampak je to inšpektorat za javni sektor, ki je nadzor že opravil, zato ne bi bo presenečenje, če bi se prihodu na sejo Knovsa izognil.