Ko morje zalije Tartinijev trg ...

Pirančani in Izolani so se dobro pripravili na poplave – Razdelili več kot tri tisoč vreč s peskom
Fotografija: V Piranu je bilo tudi včeraj težko ločiti morje od kopnega. FOTO Leon Vidic
Odpri galerijo
V Piranu je bilo tudi včeraj težko ločiti morje od kopnega. FOTO Leon Vidic

Piran, Izola – Občinske oblasti so v Piranu in Izoli razdelile več kot tri tisoč vreč s peskom. Marsikje je bilo pred vhodi domovanj in lokalov videti pritrjene lesene deske. Na izredne razmere je zjutraj opozorila tudi sirena. »Veseli nas, da so ljudje upoštevali nasvet in ravnali samozaščitno, intervencij gasilcev tako skoraj ni bilo,« je včerajšnje razmere ob poplavljanju morja povzel poveljnik piranske civilne zaščite Egon Štibilj.

»Mandrač je spet tam, kjer je bil nekoč,« je pod svojo fotografijo poplavljenega Tartinijevega trga, ki jo je objavila na družbenem omrežju, zapisala Pirančanka. Burno torkovo večerno dogajanje, ko je morje zaradi polne lune, južnega vetra in nizkega tlaka preplavilo obalo in povzročilo veliko škode, se je Piran dan potem zdel kot umirjen estetski prizor.

V Piranu je bilo tudi včeraj težko ločiti morje od kopnega. FOTO Leon Vidic
V Piranu je bilo tudi včeraj težko ločiti morje od kopnega. FOTO Leon Vidic


Dopoldne, ko je morje spet precej naraslo in do kolen prekrilo osrednji piranski trg, so se na podobno kuliso usuli vrhniški osnovnošolci, ki so bili na sprehodu po mestu, saj zaradi močnega vetra in dežja niso mogli na izlet z barčico.
»Zmenjeno je bilo, da bodo malo počofotali,« se je nakremžil njihov učitelj, medtem ko so mladci drug za drugim oblečeni poskakali v vodo. »Staknili bodo pljučnico,« je zaskrbelo mimoidočega opazovalca. »To je bil najlepši del šole v naravi,« so premočeni zagotavljali otroci, ko jih je učitelju vendarle uspelo prignati iz vode.
 

Tokrat so bili vsi dobro pripravljeni


Poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina je bil od jutra v polni pripravljenosti, a večjih gasilskih intervencij, kljub temu da je morje prestopilo bregove, ni bilo. Razdelili so 2500 vreč s peskom in 700 napihljivih vreč.

»Občane je treba pohvaliti, saj so se tokrat ustrezno zavarovali. Naravnih izrednih dogodkov je vse več in računati zgolj na pomoč gasilcev ni dovolj,« je poudaril poveljnik piranske civilne zaščite Egon Štibilj. »Tokrat smo le opravili ogled kraja, kjer je nekomu nekoliko zalilo klet, enemu od meščanov pa smo svetovali, kako naj se zaščiti,« je potrdil poveljnik piranskih gasilcev Peter Ventin. Voda je še pred poldnevom upadla in Pirančani so s svojih pragov pogledovali, kdaj bodo lahko spet stopili na ulico.

Da bi ovekovečili turistično znamenitost, si je včasih treba zmočiti noge. FOTO: Leon Vidic
Da bi ovekovečili turistično znamenitost, si je včasih treba zmočiti noge. FOTO: Leon Vidic


V Izoli so imeli sploh srečo, saj morje, ki je sicer poplavilo nižje ležeče dele na Velikem trgu, ni doseglo hiš. »Pred vhod in skladišče smo položili okoli 20 vreč s peskom. Tokrat se je dobro izteklo, pred dnevi pa nam je zalilo tla v jedilnici,« je povedal izolski gostinec Željko Pauković. Izolani so prevzeli več kot 500 vreč s peskom.

Po oceni izolske občine so zaradi poplav v preteklih dneh utrpeli okoli 1,8 milijona evrov škode. Na piranski občini ocene o škodi še nimajo, a pričakujejo, da bodo vse štiri istrske občine zaradi poplav, ki so se zgodile ta teden, zahtevale interventna sredstva od države. Precej škode je bilo v Sečovljah, kjer je voda zaradi močnega deževja in plime poškodovala nasipe na solinah in solinske bazene, ki so bili v velikem delu povsem pod vodo. Uničene je tudi precej soli, ki jim je še ni uspelo pospraviti v skladišče.

Izolski gostinec, ki ima lokal ob mandraču, si je zagotovil dovolj vreč peska, da bi se obvaroval pred poplavo. FOTO: Leon Vidic
Izolski gostinec, ki ima lokal ob mandraču, si je zagotovil dovolj vreč peska, da bi se obvaroval pred poplavo. FOTO: Leon Vidic

 

Kako visoka je bila plima?


Včerajšnja višina morja je dosegla 343 centimetrov nad mareografsko ničlo – ta je določena na mareografski postaji v Kopru. Poplavljanje se bo večinoma začelo pri 300 centimetrih nad mareografsko ničlo, v torek pa je plima dosegla kar 373 centimetrov višine, kar je druga najvišja izmerjena plima od začetka meritev (najvišja je bila 394 centimetrov nad mareografsko ničlo leta 1969).

Komentarji: