Koalicija za zdaj pogasila nesoglasja in posvojila Desusov amandma

Amandma za izredno uskladitev pokojnin prihodnje leto bodo koalicijski partnerji vložili skupaj.
Fotografija: Dopolnilo Desusa bodo koalicijski partnerji vložili skupaj in tako ustavili soliranje strank z dopolnili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Dopolnilo Desusa bodo koalicijski partnerji vložili skupaj in tako ustavili soliranje strank z dopolnili. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Dopolnilo Desusa k zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, s katerim se bodo pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu, in ne šele ob več kot triodstotni, bodo vse koalicijske stranke vložile skupaj. Tako so se koalicijski partnerji dogovorili danes in znova sklenili, da novih dopolnil k proračunskim dokumentom ne bodo več vlagali.

Soliranje Desusa je namreč razburilo koalicijske partnerje, saj so se dogovorili, da dopolnil k proračunu in spremljevalnim dokumentom stranke posamično ne bodo vlagali. Predsednik Desusa Karl Erjavec pa je za Delo še včeraj zatrjeval, da gre za uresničitev sklepa organov stranke Desus, pri katerem bo vztrajal. Ob vztrajanju in kršitvi dogovora pa so tudi v SAB poudarjali, da bi lahko vložili svoje dopolnilo. Obe stranki svoje volivce iščeta prav med upokojenci.

S skupnim dogovorom, s katerim so zadovoljni tako v Desusu kot SAB, so za zdaj pogasili nesoglasja. Vprašanje pa, kako bo zagotovitev 50 milijonov evrov za izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu vplivala na druge proračunske izdatke.

Če gre ta denar za upokojence, bo – kot smo že izpostavili – v proračunu tak znesek težko nabrati še za financiranje podržavljanja turizma oziroma odkup deleža sklada York v holdinški družbi Sava. Javno mnenje bi seveda raje nagradilo zvišanje pokojnin ali zagotovitev denarja za vse naše male krise kot za realizacijo projekta »stebričenja« turizma, ki je osrednji projekt prvaka SMC.

Preberite še:

Komentarji: