Koalicijo skrbijo zaveze, razmišljajo tudi o zamrznitvi prodaje

V koaliciji in opoziciji se znova pojavljajo pomisleki glede prodaje Abanke, ki naj bi bila v sklepni fazi.

Objavljeno
12. junij 2019 06.00
Posodobljeno
12. junij 2019 06.00
Prodaja Abanke naj bi bila v sklepni fazi, a imajo v koaliciji kot tudi nekatere stranke v opoziciji pomisleke. Premlevajo, da bi vlada o prodaji morala odločati znova. Foto Jure Eržen/Delo
Razpravo je vnovič odprla reakcija premiera Marjana Šarca, da bi morali o prodaji banke razmisliti in javni objavi ovadbe proti svetu Banke Slovenije, ki je odločil o velikosti sanacije bank. Kljub temu, da stranke skrbijo zaveze, ki jih je vlada podala evropski komisiji leta 2013, pa v koaliciji razmišljajo, da bi morala vlada vnovič sprejeti odločitev na podlagi trenutnih okoliščin. Levica in SNS zahtevata odstop od prodaje Abanke, v NSi pa se zavzemajo, naj Slovenija spoštuje in izpolni zaveze, ki jih je dala ter banko proda.

image
Brane Golubović
Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ:

Kaj se bo v naslednjih dneh in tednih dogajalo, bomo videli, se pa teh stvari ne da reševati na hitro. Vlada bo morala sprejeti neko stališče in razčistiti, kaj se je dogajalo. Vlada kot skupščina lahko vedno odloči, da se neka prodaja začasno zamrzne, razlog je lahko tudi ta, da cena za prodajo Abanke ni dovolj visoka.

image
Matjaž Han
Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD:

Prav bi bilo, da se vlada kot skupščina odloči, ali se prodaja izpelje ali ne, in da se gre s komisijo pogajat o novih pogojih, vsaj dokler trajajo sodni postopki glede izračuna velikosti bančne luknje. Čisto vsega v tej državi tudi ni treba prodati, tudi zato, ker so razmere v gospodarstvu in bančnem sistemu drugačne kot pred nekaj leti.

image
Igor Zorčič
Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC:

Prodaja Abanke je zaveza vlade evropski komisiji iz leta 2013. Pravi lastnik pa bo tisti, ki bo banko razvijal naprej in je ne bo samo kupil zaradi nadaljnje prodaje. Glede na to, da smo banko reševali davkoplačevalci, je cena pri prodaji zelo pomembna.

image
Maša Kociper
 
Maša Kociper, vodja poslanske skupine SAB:

Banke smo sanirali z našim denarjem, brez intervencije trojke, zato bi lahko s pravim pristopom dosegli tudi odlog prodaje. Upamo, da se ne ponovi zgodba iz prodaje NLB, ko je Cerarjeva vlada pogovore o zamiku prodaje začela šele ob koncu mandata. Banko smo ob nepravem času morali prodati za nizko kupnino.

image
Franc Jurša
Franc Jurša, vodja poslanske skupine Desus:

Premier ima verjetno boljše informacije, kot jih imamo mi, in zato je tudi povedal, kar je povedal. Vprašanje pa je, o čem lahko vlada sploh odloča, saj bo zaveze treba spoštovati. Strateški lastnik mora biti nekdo, ki se z dejavnostjo že ukvarja, če pa bo to sklad, se lahko zgodi, da bo cilj le preprodaja banke.

image
Luka Mesec
Luka Mesec, koordinator Levice:

Vlada kot skupščina naj prekine prodajo, saj obstajajo indici, da se ponavljata NKBM in NLB. Od evropske komisije naj zahteva razveljavitev zavez o prodaji, nato pa naj dopolni strategijo upravljanja kapitalskih naložb države z uvrstitvijo Abanke med strateške naložbe in prouči možnosti za tožbo evropske komisije.

image
Jožef Horvat
Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi:

Abanko moramo prodati, ker smo se tako zavezali. Verjamem, da so v SDH s pomočjo strokovnjakov zastavili postopek čim bolj ekonomično in racionalno. Vsaka naslednja prodaja Abanke bo prinesla manjši izkupiček, po drugi strani pa premier Šarec vlagateljem pošilja sporočilo, da nismo resna država in da se na nas ne da zanesti.

image
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS:

Če bomo prodali še Abanko, bomo izgubili vse, nič več ne bo ostalo v slovenskih rokah. Vsaj eno banko moramo obdržati. Strateških partnerjev, ki bi jim lahko prodali banko, ni, so le tisti, ki bodo zadevo izkoristili v svoj prid.


image
Danijel Krivec
Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS:

V SDS na vprašanja niso želeli odgovoriti.